Fonó Budai Zeneház

Duókoncert komfortzónán kívül és saját népzene a Fonóban

2021. március 03. 11:37 - Fonó Budai Zeneház

Élménybeszámoló két duókoncert kapcsán

Varga Veronika – Réti Dániel duó

2021. február 24-én a Fonó Budai Zeneházban különleges koncert zárta a Fonó Selection 4. napját. Bár a duókoncertet adó muzsikusok két zenekarban, a Babrában és az Esperiában is együtt játszanak, a Fonó izgalmas párosítása saját bevallásuk szerint mégis kimozdította őket a komfortzónájukból, amit meg is köszöntek a szervezőknek.

dsc_0567.jpg

A két fiatal zenész, Varga Veronika énekes-nagybőgős és Réti Benedek tangóharmonikás 2014 óta játszik együtt a Babrában - a 2020-as WOMEX-en sikeresen fellépő zenekar első lemezét a Fonó adta ki 2019-ben. Veronika és Benedek mint a Balkán szerelmesei legfőbb célukként tűzték ki, hogy a lehető legpontosabban, legéletszerűbben sajátítsák el a különféle balkáni zenei nyelveket, illetve megismerjék azok dialektusait. Fiatal koruk ellenére nagy átéléssel adják elő a Kárpát-medencében is rendkívül népszerű dalokat. Magyarországon, a Duna mentén sok településen még ma is jelen vannak délszláv gyökerekkel rendelkező családok, akik közösségeikben is éltetik zenei hagyományaikat. Veronika és Benedek ebből a sokszínű és temperamentumos világból is válogatott repertoárjára.


dsc_0523.jpg

Rögtönzött műsorukban két dal erejéig az izgalmas és egyedülálló görög rebetiko műfaja is képviseltette magát, amely az Esperia nevű új formációjuk zenei alapját képezi. Benedeknek - akit ismerhetünk a Fanfara Complexa és a BaHorka társulat műsoraiból is - nem okoz nehézséget a kíséret, kiválóan oldotta meg a zenésztársak helyettesítését is ritmusszekcióként, kísérőként és szólistaként egyaránt, míg Veronika kifejező hangja hitelesen tolmácsolja a vérbő, vidámabb és a sötétebb tónusú, balladisztikus dalokat is. A két előadó személyes hangvételű kamarakoncertje a Fonó Selection sorozatának egyik emlékezetes koncertje volt, mely keresztmetszetet nyújt a Balkán színes, vibráló zenei világából makedón, bosnyák, szerb, görög és cigány dallamokon keresztül.

Fábri Géza – Szokolay Dongó Balázs duó

2021. február 27-én szombaton, a Fonó Budai Zeneházban a Fonó Selection hatodik napján lemezbemutatóra kerül sor. A Fonó rendhagyó koncertsorozata zárókoncertjén egy harminc éves barátság, együtt muzsikálás eredményeként megszületett, hamarosan megjelenő zeneanyagból kapnak a nézők, hallgattunk remek válogatást.

Fábri Géza vajdasági, zentai születésű énekes-muzsikus, a délvidéki táncházmozgalom egyik fő alakja. A tambura, oud és a koboz a fő hangszere. A csángó magyar zenék hiteles tolmácsolója immár negyven éve. Kanalas Évával együtt népszerűsítette a magyar népzene legősibb rétegét megőrző moldvai muzsikát, és ezt a missziót folytatja feleségével Fábri-Ivanovics Tündével és Lipták Dániellel a Mentés Másként Trió alapítójaként.

dsc_1012.jpg

Az Artisjus- és Príma Primissima-díjas Szokolay 'Dongó' Balázs a magyar népzenei és „világzenei” élet egyik legfoglalkoztatottabb középgenerációs muzsikusa. Szinte felsorolhatatlan, hogy hány zenekarban játszott, játszik alapítóként, tagként vagy vendégzenészként. Fábri Gézához hasonlóan ő is pedagógus képzettségű, képzőművészként is megállja a helyét remek diófapác képeivel, rajzaival. Nagy létszámú zenekarokban és duó, trió formációkban is fantasztikus produkciók születtek közreműködésével. A legkülönbözőbb fúvós hangszereken és dudán is mesterfokon játszik.

dsc_0929.jpg

A Selection koncert keretében hamarosan megjelenő „Mikor megyek hazafelé” című, a Fonó gondozásában megjelenő lemezükről játszanak. A lemezen moldvai csángó muzsika hangzik fel a duó nagyon kiforrott, egyéni hangvételén. Saját népzene ­– ez a kifejezés a legjellemzőbb a kettős muzsikájára saját megfogalmazásuk szerint is. Bölcsesség, nyugalom és tüzes, perzselő szólók. Balladisztikus hangulatok és eksztatikus tánczenék. Az egymásnak feszülő hangulatok egységes zenei világot szülnek, a két avatott zenész teremtő interpretációinak köszönhetően. A koboz, duda, szopránszaxofon és számtalan furulya, Fábri Géza énekhangja olyan hőfokon és intelligenciával szólal meg, ami egy pillanatra sem engedi a hallgató figyelmét lankadni. Méltó zárása ez a koncert a Fonó Selection egyhetes rendezvénysorozatának.

Fotó és szöveg: Barcsik Géza


                                                                                                                                                

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5316445972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása