Fonó Budai Zeneház

Teliholdas tavaszolás a Meybaharral

2021. április 02. 08:37 - Fonó Budai Zeneház

Fonó Tavasz 2021 – Meybahar koncert Juhász Gábor gitárművésszel

Fantasztikus koncerttel jelentkezett a Fonó Tavasz rendezvénysorozat. A Meybahar zenekar megújult felállással és a magyar jazz egyik legegyénibb hangú gitárosa, Juhász Gábor vendégszereplésével tartott élő koncertet. Az online eseményt 12 országból követték figyelemmel az élő közvetítés során.

 

telihold.jpg

Marilia Pilti görög szantúr játékos és Kopcsik Márton hegedűs együttműködéséből és szerelméből született zenekar a mediterránium zenei világát idézi meg nagyon hitelesen és érzékenyen. A két alapító tag mellett változó felállásban, de mindig egységes hangképpel megjelenő Meybahar az Égei-tenger szigetvilágának szikrázó színeit és fűszeres illatait varázsolja sajátos hangzású feldolgozásaival és kompozícióival a hallgatók lelkébe. Görög, török és perzsa dallamok születnek újjá fantáziájuknak és érzékenységüknek köszönhetően, de merítenek az indiai zene világából is.

dsc_5278.jpg

A Fonó 2021-es tavaszköszöntő koncertsorozatában a Meybahar Radisz Afrodité énekessel és Takács Szabolcs nagybőgőssel (Chalga, Vodku…) valamint sztárvendégükkel, Juhász Gábor gitárművésszel lépett fel. Ütőhangszereken és dobokon a zenekar alapítása óta hűséges tag, Krolikowski Dávid (Meszecsinka, Névtelen Zenekar…) játszott. A nagyon szépen, akusztikusan megszólaló világzenei produkció külföldön is rendkívül sikeres. A kisázsiai népek zenéjét saját képükre, egyéniségükre szintetizálva egy nagyon bensőséges, szívhez és lélekhez szóló tiszta muzsika születik a professzionális zenészek előadása során. A hangzás az ECM lemezkiadó akusztikus, nagyon emberközeli, a legnagyobb művészeket is a hallgató személyes terébe helyező felvételeihez mérhető minőséget képvisel.

dsc_5491.jpg

Nagyon szép és izgalmas a déli  temperamentum és az északi tisztaság találkozása a feldolgozásokban. Ezt a messze magasba szálló, kristálytiszta hangot erősítette az egyik legeredetibb hangú és nagy intelligenciájú gitáros, Juhász Gábor közreműködése. Juhász Gábor édesanyja révén észt gyökerekkel és észak-európai helyismerettel is rendelkezik. A jazz világsztárjaival (Archie Shepp, Lars Danielsson, Palle Mikkelborg, Charlie Mariano, Eric Truffaz…) is együtt alkotó gitáros a baltikum letisztultságát, szofisztikált gondolatiságát ültette a balladisztikus, himnikus görög szépség sokszor eksztatikus táncba forduló dallamvilágába.

dsc_5407.jpg

Nagyon szépen szólt a bőgő kíséret Takács Szabolcs megszólaltatásában, a férfias, tört és páratlan ritmusok kavalkádja Krolikowski Dávid eredeti balkáni ütőhangszereivel. A görög cimbalom, a szantúr Morricone filmzenéit idézte izgalmas, feszültséget is közvetítő hangulataival Marilia Pilti nagyon pontos és hiteles játékával. A zenekar másik alapító tagja a hegedűs (és remek hangmérnök) Kopcsik Márton többéves krétai tanulmányútjain és mesterkurzusokon sajátította el ezt a színes zenei világot. Egyik legnagyobb hatású mestere az ír származású, de évtizedek óta görögországban élő, a görög-török zenét életmódszerűen ismerő és tanító Krétán élő Ross Daly. A Meybahar világa egy testet, lelket frissítő, szellemi-érzelmi utazásra repítette el a hallgatókat Radisz Afrodité gyönyörű énekével és Juhász Gábor csodálatos gitárszólóival.

dsc_5208.jpg

A Meybahar nem véletlenül szerepel a népszerűségi listák élvonalában, egy világszínvonalú görög-magyar zenekar rendkívül szimpatikus tagokkal és szakmai alázattal. „Harapd a tavaszt!” Ezt jelenti töröknek, görögnek, perzsának és magyarnak is a Meybahar. És a közvetítésnek köszönhetően Európa szinte minden nációjának.

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A Fonó Tavasz második hete

2021. március 30. 22:12 - Fonó Budai Zeneház

BVF (Babcsán Varga Folk) avagy Bulira Vesszük a Figurát

Babcsán Bence ­– Varga Kornél duó

 

A Fonó Tavasz rendezvénysorozatban két fiatal virtuóz zenész vidám, felszabadult, és rendkívül magas szakmai színvonalú műsora kerül bemutatásra. Babcsán Bence és Varga Kornél is napjaink népzenei, világzenei színterének legaktívabb tagjai között szerepelnek. Mindketten nagyon nyitottak a különböző népzenék irányába, a jazz és kortárs zenék befogadására, beépítve saját zenéikbe. Varga Kornél gitáros többek között a Crossroads, a Fianna, a Fabula Rasa, a Cimbaliband és nem utolsó sorban saját zenekara, a Zűrős Banda tagjaként ismert. Babcsán Bence fúvós hangszereken szerepel rengeteg zenekarban, többek között a Babra, a Poklade, a Fanfara Complexa és a Zűrös Banda állandó tagja. De saját zenekara, a Babcsán Project is aktív (ha a járvány engedi).

dsc_3751.jpg

 A Fonó Tavasz keretében egy alkalmi műsorban mutatták be zenei tudásuk legjavát. A Kárpát-medence és a Balkán népzenéi szólaltak meg a két egyéni hangú, egymást már szemvillantásokból ismerő, a zenéket élő, hihetetlen energiával előadó zenész hangszerein. Fantasztikus improvizációk, a jazz és a népzene szerves fúziója egyaránt gazdagította a blokkot. Varga Kornél az egykori nagy sikereket elért brit-magyar Fianna zenekar tagjaként sajátította el az ír népzenét nagyon magas szinten. Most is hallhattunk erre példát gyönyörű furulya - gitár kettősükben. Kornél gitárjátéka nagyon szép hangzással kísérte a teljesen különböző népzenéket sokszor jazzes, flamencos hangulatokkal. Rengeteg őrületes improvizáció és nagyon különböző tánczenék szólaltak meg a fergeteges hangszeres tudás mellett. Babcsán Bence olyan energiákkal képes muzsikálni, hogy ha egy zenekarban megjelenik biztosan elszabadul a pokol a játéka nyomán. Ezt most is bizonyítja szerb kólóban, balkáni cigányzenében, makedón és ír tánczenében is. A balladisztikus, lírai hangulat csak a román doinában jelenik meg természetesen gyönyörűen.

dsc_3766.jpg

Fantasztikus bulit kap a közönség a két eredeti zenész figurától. Nagyon jó lenne, ha a nyáron is láthatnánk őket rengeteg zenekari formációban, minél nagyobb számú közönség előtt. De a BVF duó egész estés műsora sem lenne érdektelen vállalkozás.

Egyedül szárnyaló, zongorával

Kaltenecker Zsolt szólózongora koncert

 

A Fonó Budai Zeneház pandémia koncertsorozatában egy unikális, ritka szólóprodukció került felvételre. A zseniális billentyűslegenda, Kaltenecker Zsolt zongora koncertje kápráztatta el a helyszínen a felvételt készítőket és remélhetőleg a monitorokon keresztül is rendkívüli élményt nyújtott a nézőknek.

Kaltenecker Zsolt első lemeze 1997 jelent meg, 2000 óta lemezeit Japánban is terjesztik nagy sikerrel. Legendás trióiban hozzá hasonló hatalmas tehetségekkel robbantak be a magyar és nemzetközi jazzéletbe. Borlai Gergely, Lukács Peta, Papesch Péter, Lantos Zoltán, Harcsa Veronika, Mandel Róbert, Markó Ádám többek között az egykori és jelenlegi partnerei. A progresszív zenén és a jazzen át elektronikus kísérleti zenéit is beépíti varázslatos és nagyon virtuóz zenei világába. Jelenleg is tagja a rendkívüli nemzetközi sikereket elkönyvelő Speciel Providence zenekarnak is amelyben progresszív zenei világa teljesedik ki.

dsc_3075.jpg

Lenyűgözően sokszínű munkásságát nagyon sokan szeretik, mindenki megtalálhatja kedvenc kompozícióit a lírai balladák világától a metálos, elképesztő tört ritmusképletekben zakatoló zúzásokig. A Fonó koncertjén egyedül villantotta meg  zenei egyéniségének akusztikus oldalát elképesztő virtuozitással és érzékenységgel.

A Fonó Budai Zeneház remek Essex zongorája (designed by Steinway and Sons) szinte szárnyakat növesztve emelkedett meg Kaltenecker játékától. Gyönyörű lírai dallamok és fantasztikus improvizációk szólaltak meg. A saját szerzemények és a Depeche Mode együttes Personal Jesus című opuszának feldolgozása egy zenekar hangzásának gazdagságával varázsoltak. A koncert zenei csúcspontja a monumentális, képfestő, világhírű filmzenék legjobbjait megidéző Jean-Paul Belmondo című Kaltenecker örökzöld volt. Kaltenecker Zsolt régen látott vendégként tért vissza a Fonó színpadára és virtuális terébe, reméljük belátható időn belül élő, együtt lélegző közönség is részese lehet ennek az egyedülálló varázslatnak.

 Fotó és szöveg: Barcsik Géza

 

Szólj hozzá!

A Fonó Tavasz első hetéről

2021. március 25. 18:22 - Fonó Budai Zeneház

Szabad szellemek szabadzenéje

Kézdy Luca – Benkő Róbert duókoncertje

A Fonó Budai Zeneházban folytatódtak a járványhelyzetben zenészeknek és a közönségnek is hatalmas segítséget jelentő koncertfelvételek. A Fonó kezdeményezésére izgalmas alkalmi formációk sok szempontból kockázatos, komfortzónán kívüli muzsikálásra vállalkoztak.

A fiatal generáció nagy tehetsége, Kézdy Luca hegedűművész és a szabad zene, a magyar jazz legendás bőgőse Benkő Róbert találkozása is rendkívüli zenei együttlétet szült. A két rendkívül nyitott gondolkodású, nagy szakmai tudással felvértezett zenész hosszú évek után második alkalommal muzsikált együtt. A járványhelyzet miatt rendkívüli körülmények között, a közönség együtt lélegzése és visszajelzései nélkül, próba és megbeszélés mellőzésével vágtak bele a zenei kalandba. Szakmai, emberi kvalitásuk kölcsönös ismerete és tisztelete, a mögöttük álló életmű, műfaji sokszínűségben szerzett tapasztalataik segítettek a jazzen belül is legkockázatosabb szabad zenei improvizációban.