Fonó Budai Zeneház

BABRA: Új lemezanyagról és karanténinspirációról

2020. június 16. 11:29 - Fonó Budai Zeneház

Varga Veronikával és a Réti Benedekkel Hegedűs Anna beszélgetett
Az interjú kivonatát olvashatjátok.

Sziasztok! Legutóbb egy hónapja beszélgettünk, de azóta sok minden változott, ezért döntöttünk egy friss beszélgetés mellett. Nagyon kíváncsi vagyok, mi van Veletek. Most, hogy már vannak változások a szabályozásokban, bizonyos feltételek mellett lehet koncerteket tartani, éreztek-e ti is változást?
VV: Furcsa az egész, mert attól függetlenül, hogy lazítások vannak, van egy alap bizonytalanság bennünk, rengeteg kérdés van a szervezőkben, helyszíneknél is. Nagyon nagyon nehéz előre tervezni. Az ember persze teszi a dolgát, de a közeli jövőt nehéz megmondani, hogyan alakul majd.

Ti, mint zenekar hogyan használjátok ezt az időszakot? Próbáltok-e, találkoztok-e már?
RB: Szerencsések vagyunk, mert az utóbbi időben már meg tudtuk oldani azt, hogy rendszeresen összejárjunk próbálni. Minden héten valamelyik napot kiválasztjuk, amikor próbát tartunk. Abban bízom, hogy ez egy termékeny időszak lesz a zenekar számára, mert most van idő arra, hogy „elszöszöljünk” a számokon, növeljük a repertoárt, dolgozzunk hangzásbeli finomságokon. Nagyon élvezem, hogy most csak erre kell figyelni zeneileg, nem vonja el a figyelmünket más.


Készülnek új számok is? El lehet árulni ebből valamit?
RB: Nem biztos, hogy most még érdemes, de feltett szándékunk, hogy a jövő év elején új lemezt vegyünk fel. Azt elárulom, hogy hatalmas újdonságokat nem tervezünk, tehát nem fogunk rockzenét, vagy jazz-t játszani, de most nyitottak vagyunk és hagyjuk, hogy azt és úgy zenéljük, ami jól esik. Így alakul ki a következő lemez anyaga.


Szerencsés, ha a bezártság és az ezzel együtt járó szembenézés, befelefordulás is abban erősített meg benneteket, hogy jó úton jártok. Az elmúlt – első – lemezetek sikerei* is ezt mutatták. (*A Babra első lemeze a World Music Charts Europe és a Balkan World Music Charts toplistájára is felkerült)
VV: Sok pozitívuma van ennek a helyzetnek. Szabadtérre például eddig nem nagyon voltunk felkészülve, bár játszottunk sokszor kinti koncertet, de talán mind szervezői mind a mi oldalunkról kreatívabban kell majd hozzáállnunk a jövőben. Fontos, hogy a tér nagyságához igazítva, hogyan tudjuk befogni a figyelmet.

 Furcsa lesz, hogy táncos koncertre, táncházakra egyelőre nem kerülhet még sor.
RB: Megszoktuk, hogy a színpadról látjuk a közönségünk szemében, amikor beindul a koncert, hogy „ez most vajon koncert, vagy lehet táncolni?”. Bár ültetett koncertet is sokat játszottunk, de az elmúlt évben külön figyeltünk arra is, hogy sok folkkocsmát és táncházat muzsikáljunk. 

 

Mi az, amit leginkább sajnáltok ebben az időszakban, ami elmaradt?
VV: Nagyon sajnálom a külföldi koncertjeinket. Jó pár elmaradt és még több, ami tárgyalás, szervezés alatt volt, nem valósult meg. Mentünk volna Lengyelországba, ahol a Monsieur Doumanival léptünk volna fel és játszottunk volna egy-két saját koncertet is. Mentünk volna Szerbiába is, de talán a legjobban hiányzik a Miskolci Nemzeti Színházban a Feketeszárú Cseresznye c. darab, amiben mi is közreműködünk és amit márciusban már nem lehetett játszani.
RB: Nagyváradon lett volna most tavasszal egy vendégelőadás, amire nagyon készültünk a színházzal. Jó hír viszont, hogy a miskolci színház augusztus második felében megpróbálja befejezni az évadot. Persze lassan körvonalazódnak az időpontok, lehetőségek, de nagyon örülünk, ha hamarosan újra játszhatunk Miskolcon.

Hány előadás volt eddig?
A bemutató októberben volt, eddig kb. 20 előadáson vagyunk túl. Nagyon szeretjük ezt a darabot és nagyon élvezzük a benne való zenei közreműködést, örültünk a felkérésnek. Éppen a busójáráson voltunk, amikor felhívtak a színházból ezzel a lehetőséggel és viszonylag gyorsan is kellett döntenünk, de jó döntés volt, hogy elvállaltuk, szeretjük.

Mi lenne számotokra inspiráló, amiben esetleg tudnánk segíteni?
RB: Tervezünk egy online megszólalást, online kiskoncertet, ahova már csak új számokat vinnénk. Ennek jó lenne határidőt szabni, mert az a legjobb múzsa (nevet) Talán sikerül egy élő koncertet is tető, vagy az ég alá hozni valamikor, ahol szintén meg tudunk mutatni új számokat.
Rajtunk nem fog múlni, szívesen látunk Benneteket!

A Babra zenekar hamarosan online koncertet ad a Fonó felületein. A Fonóban jelenleg karbantartási és felújítási munkák zajlanak ezért a szabályozások mellett megtartható, első élő koncertek időpontjával később jelentkezünk.

 

A Babra 2019-ben megjelent, első albuma itt érhető el: http://webbolt.fono.hu/hu/babra.babra

A lemezbemutató egy rövid részlete: https://www.youtube.com/watch?v=S6qKS33fhhE

A zenekar honlapja: http://www.babraband.com/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8015812882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása