Fonó Budai Zeneház

Két Dresch négyesfogat a Fonóban a magyar kultúra napján

2021. január 25. 13:29 - Fonó Budai Zeneház

Fantasztikus online koncerttel adózott a magyar kultúra szellemi oltárán a Fonó Budai Zeneház 2021. január 22-én. Az 1989-es rendszerváltó évben először megünnepelt magyar kultúra napja a Himnusz születéséhez kapcsolódik. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét. A járvány miatt közönség nélkül megrendezett koncerten a magyar etnojazz megkerülhetetlen, értékteremtő alakja, Dresch Mihály lépett fel zenésztársaival. A Fonó már hagyománnyá vált duplakoncert-sorozatába is illeszkedő esemény Dresch Mihály sokszínű zenei világát, hat fiatal muzsikus közreműködésével mutatta be.

Az esemény első részében a Dresch Vonós Quartet hamarosan megjelenő „Ongaku” című lemezéről játszott, amely a jazz mellett a magyar népzene hangsúlyosabb jelenlétében született. A zenekarvezető ebben a formációban a csendek és a hangok finom harmóniájából teremti meg a zenét. Lebegő, éteri dallamok és felszabadult, derűs táncritmusok jellemzik a szerzeményeket. Brasnyó Antal brácsajátékának hiányában talán pontosabb lenne a húros quartet megnevezés. Helyette érkezett a fiatal, nagyon meggyőző szakmai biztonsággal muzsikáló Zimber Ferenc cimbalmos. Bőgőn a népzenei berkekben jól ismert, sok projektben résztvevő Bognár András bizonyít ebben az autentikus magyar népzenei hangulatok mellett „világzenei”, délszláv elemeket is ötvöző, de hamisítatlan „dreschmihályi” univerzumban. Bognár András sokszínű bőgőjátéka pengetéssel és vonóhasználattal is remekül interpretálja a Dresch kompozíciók friss világát. Ezt erősíti ifjabb Csoóri Sándor „Sündi” erős jelenléte hegedűn és tamburán. Ütőhangszerek nélkül is dinamikus, erőteljes, feszes ritmusszekciót biztosít a tambura, cimbalom, bőgő trió a fúvóshangszerek mesterének.

A második részben a Dresch Quartet jól ismert, megunhatatlan hangzású, mindig izgalmas zenéjét élvezhette ­­- a filmes stábnak köszönhetően remek minőségben ­­- az online néző. A szerzemények a hamarosan megjelenő új albumon is elérhetők lesznek a Dresch muzsika rajongóinak. Lukács Miklós cimbalmon, Gyányi Marcell nagybőgőn és Csízi László dobokon adta elő a zenekarvezető szaxofonos, fuhunos, furulyás klasszikus hangvételű kompozícióit. A mainstream jazz felszabadult szvingelése, a magyar népzene lírai és balladai hangvétele és a kortárs zene zaklatott lüktetése egyedülálló harmóniában egyesülnek a dresch-i zenei világban. Fantasztikus egyéni teljesítmények emelik a zenét katartikus magasságokba. Dresch Mihály szaxofon játéka a legnagyobbakat idézi, mindenkit magával ragadnak ihletett és minden manírt nélkülöző szólói. Energiája fiatalokat megszégyenítő, zenéje pedig mindig meglepő fordulatokkal, az állandó megújulás jegyében teremtődik. Az általa alkotott fuhun unikális megszólalása és a népi furulyák archaikus hangképe varázslatos világot teremt. Lukács Miklós méltán világhírű cimbalomjátéka, a ritmusszekcióval a csendektől a szinte rockos zúzásig fantasztikus zenei utazáshoz hívják és kísérik a hallgatót. A hamarosan megjelenő Dresch Quartet album „Árnyékban” címmel lát napvilágot a Fonó gondozásában.

Az online esemény záró részében a két kvartett egyesítette erőit és örömzenével zárták az ünnepi programot. A lírai, csendesebb, bensőségesebb, fényes hangulatokat teljes természetességgel váltották a drámai, szabad, zenei részek, két cimbalom és két bőgő izgalmas szólóival és együtt mozdulásával. Csízi László remekül, érzékeny dobolással szolgálta a hatalmas dinamikai íveket bejáró monumentális zenéket. Finom szving és kemény, tört ritmusos freejazz is belefért az ütős repertoárba. Az alkalmi „Dresch Septett” felejthetetlen megismételhetetlen műsorral zárta a Magyar Kultúra Napját. A Liszt-díjas Dresch Mihály művészete a magyar zenekincs egyik nagy értéke, nemcsak Magyarországon, de külföldön is méltán arat hatalmas sikereket. A koncert alapján a megjelenő két CD az életmű és a Fonó kiemelkedő darabjai is lesznek.

Továbbra is várja közönségét az éterben a Fonó Online. 2021. február 6-án 20 órától a jegy.hu-n lehet megnézni az élőben közvetített Erdőfű Népi Kamara farsangi lemezbemutató koncertjét, amelyre 1000 Ft-os áron itt lehet jegyet vásárolni. 

Nemsokára - február második felében - szintén online formában jelentkezik a FONÓ SELECTION koncertekkel és szakmai podcast beszélgetésekkel. Részletek hamarosan a weboldalon!  

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2816402228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása