Fonó Budai Zeneház

Két mester – két generáció

2021. március 04. 09:10 - Fonó Budai Zeneház

Két mester – két generáció

Dresch Mihály – Tóth Viktor duó

2021. február 25-én a Fonó Budai Zeneházban a Fonó Selection negyedik napján egy nagy találkozásra került sor. A magyar népzenei gyökereket a jazzbe emelő, egyéni hangot kialakító és sokak által követett zenei utat megteremtő zenész Dresch Mihály, a fiatal középgeneráció ihletett lélekzenészével, Tóth Viktorral csatlakozott a Fonó rendhagyó koncertsorozatához.

dsc_1385.jpg

Dresch Mihály az 1970-es évek végétől a magyar jazzélet meghatározó fúvósa, zeneszerzője, zenekarvezetője. A Binder Quintettben kezdte pályafutását, már a John Tchicai vendégszereplésével készült 1982-es lemezükön is a mai napig idézett, játszott kompozíciói szerepelnek. Természetesen azóta rengeteg fantasztikus felvétel őrzi nem könnyű, de egyenes zenészi útján született műveit. Dresch Mihály Szabados György MAKUZ zenekarának az alapító tagja volt, a Mester hatását és életfilozófiáját azóta is alapélményként lehet megtalálni nem csak műveiben, de a zenéhez fűződő viszonyában is. A magyar népzene meghatározó és rendkívül fontos eleme művészetének. Amit Kós Károly megteremtett építészetében az erdélyi vártemplomok stílusjegyeinek újraértelmezésével, azt tette Dresch Mihály a jazzbe oltott magyar paraszti zene integrálásával, egy új stílus teremtésével. Zenekarában rengeteg népzenész is megfordult, a napjainkban virágkorát élő Dresch Vonós Quartet fiatal tagjai is túlnyomórészt ebből a szcénából érkeztek. Dresch Mihály a ház alakulásától kezdve a Fonó „istállójának” alaptagja, lemezei a Fonó gyöngyszemei.

dsc_1462.jpg

Tóth Viktor a fiatalabb jazzgeneráció meghatározó alakja, zenéjében nagyon erős spiritualitással. A világ sok szegletében tanít, tart workshopokat New Yorktól Indián át Sepsiszentgyörgyig. Már mögötte is több, mint negyed százados zenei út áll, igazi muzsikus, aki a zenén keresztül éli az életét és zenéjében az emberi lét, a teremtett világ szólal meg. Zenekaraiban mindig rendkívüli tehetségű muzsikusok állnak mellette, és gyakran hívják világhírű zenészek is alkotói együttlétre. A Mediawave Fesztiválokon többször volt partnere egyik példaképe, Hamid Drake dobos is. Mindkét zenészre jellemző a rendkívül mély, meditatív, ihletett, katarzisra törekvő muzsikálás.

dsc_1451.jpg

 

Két derűs, jó humorú, önazonos ember találkozik ezen a koncerten, akik a zenében nem ismernek tréfát. Tökéletes az összhang, pedig ez az első alkalom, hogy egy színpadon állnak. Igaz, hogy ez a Fonó színpada, ahova mindketten hazajárnak. Megszűnik a külvilág és egy másik, igazabb, fényesebb dimenzióba kerül zenész és hallgató. Tóth Viktor altszaxofonon, Dresch Mihály basszusklarinéton, szoprán-, és tenorszaxofonon, furulyán és fuhunon varázsol. Elhangzik a témák között Máriás ének, Szabó Irma vallatása Szabados György emlékére és témájának felidézésével, Coltrane klasszikus – Dear Lord, balkáni dallamok és zárásként Tóth Viktor témájára egy felszabadult, játékos improvizáció a gyerekdalok egyszerű szépségével: Calypso for Freedom. Tökéletes előadás, fantasztikus élmény a monitoron keresztül is, csak a közönség hiányzik… remélhetőleg már nem sokáig.

dsc_1526.jpg

Március 10-től kezdve tavaszi kiskoncertekkel várunk Benneteket a Fonó online felületein minden szerdán és szombaton! Soha nem látott együttműködések, érdekes fúziók mutatkoznak be, ismerős muzsikusok közönség számára eddig még ismeretlen formációkban örömzenélnek Nektek majd az éteren át az évszak teljesen hosszában. A kiskoncertek ingyenesen megtekinthetők lesznek a Fonó Facebook, Youtube csatornáin illetve a honlapon. További részletek hamarosan!


                                                                                                                                                Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5916449322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása