Fonó Budai Zeneház

A Fonó Tavasz első hetéről

2021. március 25. 18:22 - Fonó Budai Zeneház

Szabad szellemek szabadzenéje

Kézdy Luca – Benkő Róbert duókoncertje

A Fonó Budai Zeneházban folytatódtak a járványhelyzetben zenészeknek és a közönségnek is hatalmas segítséget jelentő koncertfelvételek. A Fonó kezdeményezésére izgalmas alkalmi formációk sok szempontból kockázatos, komfortzónán kívüli muzsikálásra vállalkoztak.

A fiatal generáció nagy tehetsége, Kézdy Luca hegedűművész és a szabad zene, a magyar jazz legendás bőgőse Benkő Róbert találkozása is rendkívüli zenei együttlétet szült. A két rendkívül nyitott gondolkodású, nagy szakmai tudással felvértezett zenész hosszú évek után második alkalommal muzsikált együtt. A járványhelyzet miatt rendkívüli körülmények között, a közönség együtt lélegzése és visszajelzései nélkül, próba és megbeszélés mellőzésével vágtak bele a zenei kalandba. Szakmai, emberi kvalitásuk kölcsönös ismerete és tisztelete, a mögöttük álló életmű, műfaji sokszínűségben szerzett tapasztalataik segítettek a jazzen belül is legkockázatosabb szabad zenei improvizációban.

Kézdy Luca kislányos megjelenése kétgyermekes családanyát és világsztárok, hazai rock és jazzlegendák állandó zenei partnerét, a Santa Diver zenekar vezetőjét leplezi. Tényleg minden műfajban letette a névjegyét, a Mini zenekar, a Varga János Project és a Nagy Jancsa János fémjelezte Free Style Chamber Orchestra tagja, játszott duót a világ egyik legelismertebb fúvósával Chris Potterrel és Müpa koncertjére Európa egyik legjobb szaxofonosa, Manu Katché és Richard Bona állandó partnere Stefani Di Battista fogadta el meghívását.

Az örökifjú Benkő Róbert, többek között Binder Károly, Dresch Mihály és Grencsó István zenekarainak, Szabados György formációinak meghatározó alakja az idén bármilyen hihetetlen is, de alkotó energiákban gazdag 71. évét éli. A pillanatban komponálás mestere, zenei nyitottságára jellemző, hogy pályája elején a Non Stop zenekarban kezdett Somló Tamással, és alapító tagja a napjainkban is aktív Vágtázó Csodaszarvas zenekarnak.

A felvétel nézői meggyőződhetnek arról, hogy mit jelent két ilyen kaliberű zenész jelen idejű alkotása. Szem- és fültanúi lehetünk párbeszédüknek, lírai és drámai hangulataiknak. Rendkívül koncertrált, interaktív játékban születő, formálódó nagyon szép dallamok, hangulatok és kozmikus zajzene a legmodernebb elektronikával, Luca jellegzetes hangszíneivel és a bőgő testének, húrjainak ritmushangszerként történő megszólaltatásával. Pengetés, vonózás, effekt varázslat, fájdalmas és felemelő dallamok, kataton free eksztázis és himnikus összjáték, ami szinte dúdolható slágerként születik meg az ihletett időben. Ezek mind alkotóelemei a két érzelmekben és gondolatokban gazdag művész előadásának. Aki hallgatóként, nézőként nyitott szívvel és előítéletek nélkül részt vesz Kézdy Luca és Benkő Róbert teremtésfélórájában, megismételhetetlen élménnyel gazdagodik.

Prímás mágia

Ferenczi György – Ifj. Csoóri Sándor Sündi – Lakatos Róbert trió

A Fonó kezdeményezésére ismét izgalmas, alkalmi formáció született, hogy próba nélkül, minimális megbeszélés után lélegzetelállító produkciót mutassanak be. Három prímás, három zenekarvezető állt össze egy örömzenei együttlétre. A népzene mindhármuknak szívügye. Ifjabb Csoóri Sándor Sündi beleszületett ebbe a közegbe, Lakatos Róbert a komolyzene felől találta meg saját útját ezen a művészeti területen, Ferenczi György a blues, a fekete népzene világából érkezett, hogy új stílust alakítson ki a magyar népzene fúziójával.

Ifjabb Csoóri Sándor Sündi rengeteg formáció tagja, az autentikus népzenéket játszó formációk mellett talán elég megemlíteni a Dresch Vonós Quartettet és a világzenei vonal egy friss gyöngyszemét, az Ötödik Évszak zenekart. De a rendkívül sikeres népzenei szupergroup, a Buda Folk Band alapítása is az ő nevéhez kötődik. Nem csak brácsásként, de tamburásként és zeneszerzőként, szövegíróként is kiváló művész. Lakatos Róbert brácsaművész a Rév zenekar vezetőjeként, prímásaként ismert. De mesterfokú játékának, hangszerelői, zeneszerzői kvalitásainak köszönhetően a rendkívül népszerű, sztárzenészekből álló Rendhagyó Prímástalálkozó és az Esszencia együttesnek is oszlopos, alapító tagja. Ferenczi György évtizedek óta a magyar zenei életben a szájharmonika egyéni hangú, nemzetközileg is jegyzett mestereként több, mint 250 hanglemezen szerepel. Énekesként, hegedűsként és szövegíróként is komoly életművet alkotott. Saját zenekarai és lemezei közül kiemelkedik Ferenczi György és az 1-ső pesti Rackák  elnevezésű zenekara, akikkel már Amerikában is 10 albumot jelentettek meg. A magyar népzenéhez nagyon erős szálak kötik, legújabb lemezén sok más zenész mellett a Dűvő együttes és Csoóri Sándor Sündi is közreműködik.

Az örömzene nyitányaként Lakatos Róbert egy gyönyörű Bach fúgát játszott, aminek utolsó hangjaiba úszott bele a szájharmonika a’la Ferenczi György. Nagyon kevesen tudják úgy megszólaltani ezt a kis hangszert, ahogy ő teszi. Egészen mágikusak lélekbe találó hajlításai, beszédnél is beszédesebb hangjai. Hasonlóan érzékeny Csoóri Sündi brácsakísérete, sokszor ő lepi meg a hallgatót bluesos fordulatokkal. A két vonós gyönyörű, akkordbontásos, hárfaszerű összjátékkal lepi meg a hallgatókat és önmagukat. Lakatos Róbert hegedűszólói szimfonikus magasságokba emelik a trió muzsikáját. De felbukkan reggae-s lüktetés és dallamkíséret, és Ferenczi György rock zúzásai a szájharmonikát ritmushangszerként is csatasorba állítva. A tökéletes összhangban, eksztatikus fokozásokban fel-fel bukkanó népzenei motívumok Erdély tájegységeinek zenéit ídézik. Román és magyar, kalotaszegi és dél-erdélyi tánzenék a pár napja elhunyt bogártelki prímás, Czilika Gyula emlékére is szólnak. Három remek alkotóművész pszichedelikus népzenéjét hallhatjuk, kárpát-medencei és világzenei hatásokkal, megismételhetetlen félórában.


                                                                                                                                                Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9916479036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása