Fonó Budai Zeneház

Teliholdas tavaszolás a Meybaharral

2021. április 02. 08:37 - Fonó Budai Zeneház

Fonó Tavasz 2021 – Meybahar koncert Juhász Gábor gitárművésszel

Fantasztikus koncerttel jelentkezett a Fonó Tavasz rendezvénysorozat. A Meybahar zenekar megújult felállással és a magyar jazz egyik legegyénibb hangú gitárosa, Juhász Gábor vendégszereplésével tartott élő koncertet. Az online eseményt 12 országból követték figyelemmel az élő közvetítés során.

 

telihold.jpg

Marilia Pilti görög szantúr játékos és Kopcsik Márton hegedűs együttműködéséből és szerelméből született zenekar a mediterránium zenei világát idézi meg nagyon hitelesen és érzékenyen. A két alapító tag mellett változó felállásban, de mindig egységes hangképpel megjelenő Meybahar az Égei-tenger szigetvilágának szikrázó színeit és fűszeres illatait varázsolja sajátos hangzású feldolgozásaival és kompozícióival a hallgatók lelkébe. Görög, török és perzsa dallamok születnek újjá fantáziájuknak és érzékenységüknek köszönhetően, de merítenek az indiai zene világából is.

dsc_5278.jpg

A Fonó 2021-es tavaszköszöntő koncertsorozatában a Meybahar Radisz Afrodité énekessel és Takács Szabolcs nagybőgőssel (Chalga, Vodku…) valamint sztárvendégükkel, Juhász Gábor gitárművésszel lépett fel. Ütőhangszereken és dobokon a zenekar alapítása óta hűséges tag, Krolikowski Dávid (Meszecsinka, Névtelen Zenekar…) játszott. A nagyon szépen, akusztikusan megszólaló világzenei produkció külföldön is rendkívül sikeres. A kisázsiai népek zenéjét saját képükre, egyéniségükre szintetizálva egy nagyon bensőséges, szívhez és lélekhez szóló tiszta muzsika születik a professzionális zenészek előadása során. A hangzás az ECM lemezkiadó akusztikus, nagyon emberközeli, a legnagyobb művészeket is a hallgató személyes terébe helyező felvételeihez mérhető minőséget képvisel.

dsc_5491.jpg

Nagyon szép és izgalmas a déli  temperamentum és az északi tisztaság találkozása a feldolgozásokban. Ezt a messze magasba szálló, kristálytiszta hangot erősítette az egyik legeredetibb hangú és nagy intelligenciájú gitáros, Juhász Gábor közreműködése. Juhász Gábor édesanyja révén észt gyökerekkel és észak-európai helyismerettel is rendelkezik. A jazz világsztárjaival (Archie Shepp, Lars Danielsson, Palle Mikkelborg, Charlie Mariano, Eric Truffaz…) is együtt alkotó gitáros a baltikum letisztultságát, szofisztikált gondolatiságát ültette a balladisztikus, himnikus görög szépség sokszor eksztatikus táncba forduló dallamvilágába.

dsc_5407.jpg

Nagyon szépen szólt a bőgő kíséret Takács Szabolcs megszólaltatásában, a férfias, tört és páratlan ritmusok kavalkádja Krolikowski Dávid eredeti balkáni ütőhangszereivel. A görög cimbalom, a szantúr Morricone filmzenéit idézte izgalmas, feszültséget is közvetítő hangulataival Marilia Pilti nagyon pontos és hiteles játékával. A zenekar másik alapító tagja a hegedűs (és remek hangmérnök) Kopcsik Márton többéves krétai tanulmányútjain és mesterkurzusokon sajátította el ezt a színes zenei világot. Egyik legnagyobb hatású mestere az ír származású, de évtizedek óta görögországban élő, a görög-török zenét életmódszerűen ismerő és tanító Krétán élő Ross Daly. A Meybahar világa egy testet, lelket frissítő, szellemi-érzelmi utazásra repítette el a hallgatókat Radisz Afrodité gyönyörű énekével és Juhász Gábor csodálatos gitárszólóival.

dsc_5208.jpg

A Meybahar nem véletlenül szerepel a népszerűségi listák élvonalában, egy világszínvonalú görög-magyar zenekar rendkívül szimpatikus tagokkal és szakmai alázattal. „Harapd a tavaszt!” Ezt jelenti töröknek, görögnek, perzsának és magyarnak is a Meybahar. És a közvetítésnek köszönhetően Európa szinte minden nációjának.

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr416488204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása