Fonó Budai Zeneház

Mindenki kedvére való!

2021. május 03. 10:11 - Fonó Budai Zeneház

Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes a Pajtában

A Fonó Tavasz programsorozatában egy fantasztikus táncelőadás is helyet kapott élő internetes közvetítéssel a Fonó Budai Zeneház virtuális felületén. A nagyszabású, látványos, rendkívül színes és nagyon magas színvonalú bemutató a Zagyva Banda zenei közreműködésével és vendégművészekkel lett igazán kerek. A Fonó Pajtájának minden szegletét bejátszó táncegyüttes nagy múltra tekint vissza, rengeteg egyéni és csoportos elismerés birtokosai. Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes jövőre 2022-ben ünnepli alakulásának 30. évfordulóját.  Fennállása alatt háromszor nyerte el a kiváló minősítés díját.

 A nagyon jó hangulatú előadás gerincét férfitáncok bemutatása adta, de gyönyörű páros táncok is fontos szerepet kaptak a műsor felépítésében. Az együttes művészeti vezetői Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili a műsor minden percét átgondolt koreográfiával és kiváló rendezői megoldásokkal alkotta meg. A megtervezettség ellenére vagy éppen ennek köszönhetően a táncosok és a zenészek is felszabadult, önfeledt örömtáncokat és örömzenéket mutattak be. Az előadás egy pillanatra sem ül le, Erdély különböző tájegységeiből származó táncokat és muzsikákat ötletes keretjátékokkal és a teret kihasználó mozgásokkal, a figyelmet állandóan frissen tartva fűzi össze az ötletes rendezés.

A táncegyüttes tagjai nem csak remek táncosok, de kiváló énekesek is. Ezt bizonyítják a férfitáncok előadásakor is, de az előadás során erőteljes acapella énekléssel is megvillantják tehetségüket a küküllőmenti Bordal előadásakor. De komoly férfi énekszólam hangzik el az előadást indító kalotaszegi összeállítás bevezetőjében is. A moldvai és bukovinai dalok Fundák-Kaszai Lili gyönyörű énekével és Bede Péter autentikus furulyajátékával elvarázsolják a hallgatókat két táncos produkció között. Az előadás nagyon magas hőfokon ég a teljes műsoridő alatt, biztos szakmai alapokon álló jutalomjátékot láthat, hallhat a közönség. „Kedvemre való!” A cím pontosan takarja, amit zenészek és táncosok éreznek ezen a remek bemutatón és ugyanezt az élményt kapja a közönség is. Gyöngyszemek a bukovinai, mezőkeszüi, magyarlapádi, felcsíki párostáncok és a kalotaszegi, mezőségi, küküllőmenti férfitáncok kimeríthetetlen világából.

Fantasztikus minőségű muzsikát mutat be a Zagyva banda és barátaik, Boda Gellért, Szabó András, Boda Márton, Tóth Sebestyén, Pálházi Bence, Herédi Zsombor, Bede Péter és az együttes énekes-művészeti vezetője Fundák-Kaszai Lili. A hangszeresek mindegyike remek szólókkal is megörvendeztetik a hallgatókat. A tánckar hibátlan szereplése mellett szólistaként is megvillantották tudásukat Kádár Kata, Nagy Vivien, Fodor Mátyás, Komáromi Kristóf, Kovács Dénes, Sikentáncz Szilveszter. A koreográfiákat a táncegyüttest vezető Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili mellett Fodor Mátyás készítette. Az előadás kiváló hangminősége Jendrics Gábor hangmérnöki munkájának köszönhető. Nagyon szépek voltak Papp Kornél az előadásra tervezett fényei és a funkcionális, mobil díszletek Kovács Dénes terveiből. A rendező Fundák Kristóf nem úszta meg az előadás után a nagyon megérdemelt és szívből jövő, családias, szeretetteli, hangos ünneplést. Nagyon magas színvonalú XXI. századi táncművészeti és népzenei élményben részesültek a táncszínházi előadás szerencsés nézői. A nagy múltú Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes ereje teljében készülhet a jubileumi remélhetőleg járványmentes évadra, hogy közönségükkel személyesen is találkozhassanak.

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4316506762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása