Fonó Budai Zeneház

Ezeregy nappal Mesivel és Ariffal

2021. május 06. 10:37 - Fonó Budai Zeneház

Guessous Mesi – Arif Erdem Ocak duókoncert

A Fonó Tavasz programsorozat talán legvarázslatosabb, fúziós duókoncertje a mesés Keletre repíti a nézőket, hallgatókat. Mesi Guessous Majda Mária marokkói-magyar származású Junior Príma-díjas énekes, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára, a MUS-E európai program előadója. Otthonosan mozog a török népzene világában, tíz nyelven énekel és az egyik legavatottabb megszólaltatója a magyar vokális népzenének.

Nyitott gondolkodású, érzékeny a társadalmi problémákra, az emberi élet drámáira és csodáira is. Ezeket a hatásokat, élményeket beépíti művészetébe is, zenéjéből árad az életszeretet, a hit és a teremtett világ tisztelete. Kísérőhangszere a baglama, más néven a saz, a török és mediterrán népek hét húros pengetős hangszere. Mesi a zenét gyógyító erőnek és az összetett, a lelkekig hatoló párbeszéd részének tekinti az emberi létezés jobbá, teljesebbé tételéhez. A saját szövegek és népdalok, magyar és török, marokkói dallamok egy kerek világgá állnak össze gyönyörű éneke és zenéje nyomán. A legnagyobb természetességgel szólal meg előadásában egyazon dallamra magyar és török vers, népdal gyönyörű és virtuóz baglama kísérettel. Már harmadik önálló lemeze jelent meg, mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani ezeket a lélekemelő albumokat.

A Fonó Tavasz duókoncertjén partnere Arif Erdem Ocak, a török népzene és pszichedelikus rock gitáros-énekes mestere. Zenéjében a török klasszikus dallamvilág és a „utazós” progresszív rockzene alakul sajátos szintézissé. Hazájában milliós rajongótáborral rendelkező Seksendört rockzenekar alapító vezetője. Gyönyörű, speciális, perkusszív Gretch gitárjával a gitárt ritmushangszerként is megszólaltató játékmód mestere. A pengetése is különleges, az érintéses tapping technikát is használja, ami az ujjakkal történő érintéses megszólaltatást jelenti. Eredeti előadásmódjával képes teljes zenekari hangképet varázsolni a hallgató köré. Játéka és énekmódja rokon az amerikai elbeszélő pszichedelia nagymesterével, James Blood Ulmerrel. A táncoló dervisek eksztázisát idézik rubatos, szabad ritmusú, hol lassuló, hol gyorsuló improvizációi.

Mesivel közös műsoruk a magyar énekmondók és török szellemi rokonaik az ásikok hagyományát és társadalmi igazságtalanságokra érzékenyen reflektáló verses-zenés attitűdjét elevenítik fel. Nagyon intim hangulatú, mélyen emberi, megrázó történeteket, létélményeket emelnek művészi magasságba a megtisztulásnak, átváltozásnak lehetőséget adva. Duókoncertjük az ásik hagyományt, az ősi török népi, misztikus csoportok lelkiségét elevenítik fel a moldvai csángó népdalkincs archaikus szövegeivel, balladai mélységeivel misztikus ősi egységbe olvasztva. Guessous Mesi a legdrámaibb helyzetekről is lefegyverző egyszerűséggel és szépséggel szól csodálatos kompozícióiban. A Fonó Tavasz 2021 mesés eseménye ez a mágikus magyar-török varázslat. 

Szöveg és fotó: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9216520778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása