Fonó Budai Zeneház

Príma cimbalom prímás trió

2021. május 17. 10:40 - Fonó Budai Zeneház

Tárkány Trió a Fonó Tavasz sorozatban

Tárkány-Kovács Bálint 2008-ban fiatal népzenészekkel alapította meg a Tárkány Műveket. A rendkívül sikeres, működése során számos tagcserén átesett és sikeres szólókarriereket a pályán elindító formáció nagyon sokszínű zenét játszik. Az indulásnál balkáni zenék és a boldog békeidők dalainak tárkányos feldolgozásait tűzte ki céljául, ami a mai napig tart. Mára a repertoár kibővült a kortárs slágerek és versek feldolgozásával, egyre sokszínűbb és stílushatárokat nem ismerő hangszerelésekkel. Jazzisták és népzenészek gyűrűjében a cimbalom továbbra is központi szerepet játszik.

A nagylétszámú Tárkány Művek három népzenész tagja a Tárkány Trió alapításával az autentikus, magyar népi cimbalom muzsika feltámasztását vállalja fel. A hiánypótló triót Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma-díjas cimbalomművész, Fekete „Kispuma” Márton brácsás és Molnár Péter bőgős alkotja. Molnár Péter a Tárkány Művekben is együtt muzsikál Tárkány Bálinttal és ismerős lehet Herczku Ági Bandájából is. Hercku Ági zenekarának is tagja a Junior Príma-díjas Fekete Márton, aki számtalan formációban működik közre, Magos, Dobrova, Kalász Máté bandája, Erdőfű zenekar, hogy csak néhányat említsünk.

A cimbalom-brácsa-bőgő felállás egy klasszikus, könnyen utazó népzenei formációt jelent. A kis létszám miatt megfizethető és közkedvelt volt a lakodalmi, ünnepi alkalmakon a 19. és 20. században is. Széles repertoár íródott erre a felállásra, ezeket felkutatva áll össze az együttes műsora, kiegészítve saját gyűjtésekkel. A nagyon sokszínű program magyar, román, cigány, szinto szerzők darabjait és saját feldolgozásokat is megszólaltat. Hallhatunk Miskolc környékén Oláh Dezső és Bodor Ferenc játéka alapján gyűjtött bodrogközi cimbalommuzsikát. Lakodalmi tánczenét az ország másik csücskéből Tendl Pál hagyatékából a Fertő-Hanság vidékéről. Ebben a darabban elhangzik egy ritka tünemény is, humoros brácsa szóló Fekete Kispuma Márton jóvoltából. Molnár Péter bőgős szofisztikált játéka atombiztos, dinamikában szélesívű alapot ad Tárkány Bálint virtuóz cimbalomjátékához.

A hosszú, több tételes zeneszámok nagy szakmai tudást igényelnek, amit a rutinos és mesterfokú zenészek elegáns könnyedséggel mutatnak be. A cimbalom-prímás tradíció népszerűsítése hálás feladatnak tűnik, nagyon sokszínű ez a zenei világ. A Felső-Maros menti Magyarpéterlaka leghíresebb múltszázadi cimbalomvirtuózától, Buci „Szép” Józseftől is elhangzik Rákóczi verbunk, de hallunk virtuóz román hórát és Miskolc környékéről Buri Rudolf Vasvári verbunkja is bemutatásra kerül. A Kárpát-medence zenei örökségét minden tájegységét gazdagító cimbalomkincs gyönyörű válogatását kapjuk a Tárkány trió kiváló zenészeitől.


 Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3216563338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása