Fonó Budai Zeneház

Védőháló nélkül

2021. június 01. 08:02 - Fonó Budai Zeneház

A Fonó Tavasz utolsó koncertjéhez

A 2021-es évad FonóTavasz programsorozatának talán legérdekesebb, legfuturisztikusabb egyben utolsó eseménye Mákó Rozi és Porteleki Áron duókoncertje. A Fonó Budai Zeneház stábjának köszönhetően a házban bemutatkozó művészek a magyar zenei világ legszélesebb spektrumát fedik le munkásságukkal. A népzene és jazz nagy öregjei és a legaktívabb éveiket élő középgenerációs alkotók mellett a jövő zenészei és új stílusok bemutatói is szerepet kapnak a műsorrendben. A legfrissebb nemzetközi trendeknek is megfelelő, kísérletező, az akusztikus, az analóg és a digitális hangszerek teljes tárházát felvonultató experimentális produkciók születhetnek meg a Fonóban is.

A két fiatal alkotó meglepetéskoncertje a szabad zenei kommunikáció lenyűgöző példája. A „meglepetéskoncert” kifejezés nem a közönség, hanem a zenészek meglepetésére utal, hiszen próba és megbeszélés nélkül vágnak bele a kockázatos kalandba. Ez a „salto mortale” csak akkor lehet sikeres, ha a két művész kellőképpen tiszteli és ismeri egymást emberileg és „művészileg” egyaránt. Megbíznak egymásban, hogy az éppen születő, megismételhetetlen zene kreativitásuknak és egymásra hangoltságuknak köszönhetően, a hallgatóknak megrázó és felemelő, egyszeri, különleges élményt nyújt.

Mákó Rozi klasszikus és jazz tanulmányokat is folytatott ezzel párhuzamosan a MOME tervezőgrafika szakán diplomázott és tanult a Hágai Királyi Konzervatórium Sonology szakán. Szóló projektjei mellett animációs filmek zeneszerzőjeként, sound designereként is elmélyedhetett az elektronikus zenében, többek között animációs tervező testvére, Mákó Borival közös munkáikban. Zongoristaként a magyar jazz és kortárszene nagyágyújától Nagy János „Jancsá”-tól vett órákat három éven keresztül. Egy nagyon komoly, átgondolt, meditatív zenei világú alkotóról van szó, aki zenész családban nőtt fel. Testvérei, Mákó Kató és Mákó Mári ütőhangszeresként és zeneszerzőként ismertek, édesapja Mákó Miklós trombitaművész

Porteleki Áron a népzene és a jazz világában is otthonosan mozog. Édesapja Porteleki László a Muzsikás együttes prímása, akivel Poros néven autentikus magyar vonós népzenét játszanak. Ebben a formációban kontrásként, illetve ütőgardonosként hallhatjuk Porteleki Áront, de rengeteg más zenekarban, mint az ütőhangszerek, dobok fenomenális megszólaltatóját ismerheti a zeneileg nyitott és tájékozott hallgató. A Dorota, Decolonize Your Mind Society, Qiyan, Akosh S. trió tagja, sok más nagyon izgalmas szabad zenei társulás mellett. Legutóbb pedig Ajtai Péterrel és Juhász Orsolyával közös JAP formációval járt a Fonó színpadán, melyben a szabad improvizáció és a klaszikus ill. régizene keveredik.

A két alkotó, a zenéről nagyon hasonlóan gondolkodó művész fantasztikus utazást valósít meg. Mákó Rozi laptoppal, digitális szörnyekkel és analóg szintetizátor legendákkal alkotott hangfüggönyei gyönyörű kozmikus harmóniát hoznak létre az akusztikus hangkeltő eszközöket ezer színnel megszólaltató Porteleki Áron ritmusképleteivel. G-dúr. Ennyi volt az alap, amiből ez a szimfónia megszületett. Porteleki Áron kreatív hangszerkezelése, a vonóval „szóra bírt” cinek, az ütővel zengetett brácsa, a lefojtott pergő száraz, nyers hangjai, a csörgők és kolompok természeti zajai csodálatos rétegekben egyesültek Mákó Rozi kalimba játékkal gazdagított gyomorba vágó és csillagközi groove-jaival, éteri harmóniáival. Égi utazásra hív a duó, érdemes csatlakozni.

                                                                                                                                                Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3416578506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása