Fonó Budai Zeneház

A Balázs Elemér Group a Várkertben ünnepelt

2020. július 27. 18:15 - Fonó Budai Zeneház

A 2020-as ­– minden szempontból különleges – évben, kettős jubileumát ünneplő Balázs Elemér Group varázsolta el közönségét a Várkert Bazárban. A zenekar 20 éve alakult és már a 10. stúdióalbuma született meg ebben az évben.

A magyar jazz középgenerációjának egyik legfontosabb személyisége, Balázs Elemér. Dobosként, komponistaként és zenekarvezetőként is meghatározó életmű áll mögötte. Nemzetközi szakmai elismertségének egyik tanúbizonysága, hogy csak az ő döntésén múlt, hogy nem lett a Pat Metheny Group dobosa. A magyar jazzélet viszont gazdagabb maradt egy intenzív jelenléttel, rengeteg fellépéssel, hazai és külföldi turnék sokaságával, több tízezer hallgatónak felejhetelen zenei élményeket nyújtó zenésszel.

 

be.jpg

A lemezbemutató koncert kezdetén Balázs Elemér köszönetet mondott (név szerint:) a zenekar életében az elmúlt húsz évben szerepet vállalt zenészeknek, kiadóknak, szervezőknek,  háttérmunkásoknak  és rajongóknak egyaránt. A Fonó kiadásában a július 23-i koncert napjára megjelent Celebration 20/10 című album a BEG zenei világának minden jellemző elemét megmutatja. A tagok világszínvonalú zenei tudása és hibátlan színpadi előadásmódja, a jól ismert lírai, harmóniát sugárzó, barokkos gazdagságú BEG hangzás a gyönyörű női-férfi vokálokkal és a virtuóz, de nem öncélú hangszeres szólókkal ismét elvarázsolta a nagyszámú közönséget.

vok.jpg

A 10. stúdióalbum különlegessége, hogy a Balázs Elemér Group jelenlegi, nagyon erős csapatának minden tagja egy-egy kompozícióval járult hozzá az album sokszínűségéhez. A hangzás mégis azonnal felismerhető, egységes, aminek alapja a gazdag, egyéni hangzású ritmusszekció Balázs Elemér millió színű, intenzív, de az összhangot szolgáló vezetésél, amihez Czibere József szenzitív, kommunikatív, vibráló  ütőhangszer használata és Lakatos Pecek Krisztián robusztus, rendkívül pontos és virtuóz bőgőjátéka társul. Erre épülnek a hangszereléseket is készítő Balázs József széles dinamikájú zongoraszólói és meghatározó hangulatú, varázslatos szintetizátor hangfüggönyei. Komjáti Áron gitárjátéka is remekül erősíti a szárnyaló, himnikus dallamvilágot. Elektromos és akusztikus gitáron is emlékezetes pillanatokkal járult hozzá a koncert sikeréhez. A zenekar zenei arculatának védjegyei a nagyon szépen harmonizáló, virtuóz énektudást igénylő női és férfi vokálszólamok. A jelenlegi felállásban ezt a szerepet Horváth Cintia és Szakonyi Milán tölti be fantasztikus minőségben. A rendkívül fiatal és szép Horváth Cintia csak másfél évvel ezelőtt csatlakozott turné közepén a zenekarhoz. De minden tekintetben megoldotta a 'salto mortale'-szerű belépést a csapat életébe, sőt a jubileumi albumon, mint komponista a legvidámabb, latinos temperamentumú dalával is szerepel. A már nyolc éve a zenekar férfiénekeseként jelentős szerepet vállaló Szakonyi Milán szerény jelenlétével és a hazai énekesi palettán szinte egyedülálló hangszínével a világ jelenleg legnagyobb énekeséhez, Kurt Ellinghez hasonlítható. A lemezen és a koncerteken akusztikus gitáron és szintetizátoron is játszik. Az album és a koncert jól ismert, csalódást soha nem okozó, de mindig meglepetésekkel is szolgáló BEG produkció. A rendkívül magas színvonalú megkomponáltság, a harmóniára törekvés, a barokk zene és a magyar népzene felbukkanó stílusjegyei, az énekszólamok burjánzása, a néha sötét, néha csillogó tónusú szintetizátorszólamok, zongoraszólók és a lírától a drámáig biztos zenei alapot nyújtó ritmusvilág tökétesen szolgálta a BEG zenei koncepcióját. Remélhetőleg a járvány nem akadályozza meg a lemezbemutató országos turnéját, ami a budai vár gyönyörű környezetében elhangzott, csodálatos nyár esti koncertet követné még ebben az évben. A rajongók és a jazz-zel csak ismerkedők sem fognak csalódni az ország egyik legismertebb, külföldön is nagy sikereket arató, közönségbarát zenekarában.

 

vege.jpg

Fotók és szöveg: Barcsik Géza

A Fonó további nyári programját erre a hétre itt ajánljuk minden kedves Fonóba járónak:

2020.07.27. hétfő (19:00) Fonó session Gyimesi örömzene – ingyenes program
2020.07.28.kedd (19:00) Fonó session Vonós örömzene – ingyenes program
2020.07.29. szerda (19.30) Max & Kata – ingyenes program
2020.07.29. szerda (21.00) Vizeli Bálint és Barátai – ingyenes program a Köszönjük Magyarország! támogatásával
2020.07.30. csütörtök (20.00) Berecz András és Berecz István estje: Apja-fia Jegyár: 1500 Ft
2020.07.30. csütörtök (21.30) D.A.S. Trió – ingyenes program
2020.07.31. péntek (20.00) Koncert és táncház: Erdőfű Jegyár: 500 Ft
2020.08.01. szombat 
11.00 Paár Julcsi: Kerekerdő - Mese, koncert, élmény az egész családnak Jegyár: 1000 Ft
11:30-15:00 között családi- és gyermekmenü lehetőség (menüajánlatokról érdeklődjön a Fonó vendéglátásánál)
13:00-14:30 Lakatos Vilmos és zenekara – ingyenes program a Köszönjük Magyarország! program keretében
20.00 Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák (Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft)

 Várunk szeretettel a megújult Teraszunkra és a nyitott Pajtába mindenkit!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9016079618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása