Fonó Budai Zeneház

“Hidat képezünk a kultúrák és a nemzetek között”

2022. május 10. 13:34 - Fonó Budai Zeneház

Interjú Berta Alexandrával

Berta Alexandra, Junior Prima díjas citerás, népdalénekes, a Pengetős Trió megálmodója mesélt a Folkfúzió - Szomszédolás népzenével projektről. A koncertsorozat egyik állomása a Fonó Budai Zeneház, ahol május 13-án a Fonó Duplázón a Folkfúzió két szereplője is színpadra áll; a Pengetős Trió és a Korinda.

Földrajzilag különböző helyeken, történelmileg különböző időszakokban fellelhető hangszerek találkoznak nálatok a Pengetős Trióban. Most pedig a Folkfúzió - Szomszédolás népzenével projektben ezt még megfejelitek.

Igen. A programnak, három szereplője van; a Pengetős Trió, a Korinda és a Szélműves. Ami az egész projektet jellemzi, az valóban ez az interetnikus vonás, ami a mi zenénkben alapból tetten érhető. A Pengetős Trióban a koboz a keleti hangzást képviseli, a tambura hozza a délszláv elemeket és a citera a – még funkciós és többszólamú gondolkodás előtti – magyar népzenét képviseli. A Pengetős Trió ezeket a hasonlóságokat emeli ki; például hogyan tud egy moldvai táncdallam találkozni egy délszláv kólóval. A Pengetős Trióra jellemző ez az interetnikus jelleg, ezek a különböző hangzások hatnak egymásra a mi zenénkben. Most pedig ebben a projektben ami, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával tud megvalósulni, kifejezetten erre építünk két másik zenekarral együtt. Mind a három zenekar új összeállításokkal készül, a magyar és a szomszédos népek zenéjével történő kölcsönhatást fogja erősíteni. Egy hidat képezünk a kultúrák és a nemzetek között.

Mely hangszerek találkozása volt számodra eddig a legnagyobb heuréka?

A Pengetős Trió formáció hét évvel ezelőtti megálmodása már egy ilyen élmény volt. Egy lemezre felkértem Csenki Zalánt, hogy kobzoljon, akivel aztán további zenei projektjeimben is együtt dolgoztunk és eközben a tamburával kiegészülő hármas hangzás is kikristályosodott. A tamburásunk akkor még Csasznyi Imi volt, 2017 óta már Horváth Bálint. Fokozatosan kerekedett ki, hogy ez a három pengetős testvér hangszer szereti egymást, tudnak egymással mit kezdeni, tudnak egymásnak mit adni. Ez volt az első rácsodálkozás, de azóta is folyamatosan rácsodálkozunk, mert ez egy kísérletező munka. Számunkra is nagyon izgalmas, ahogy a trió repertoárja alakul, ahogy ez a három hangszer diskurál egymással. Ami még abszolút a Folkfúzióhoz kapcsolódik, az az, hogy lesz három vendégművésze a produkciónak.

Nem is akárkik.

Bizony. Szabó Dániel cimbalmon, Babcsán Bence klarinéton és bácstamburán fog játszani, Buzás Attila pedig tamburabőgővel és csellótamburával színesíti a hangzásunkat. Ezek a próbák is minden alkalommal ilyenfajta rácsodálkozások. Csak sejtettük, hogy jól fognak ezek együtt hangzani, de amikor meghalljuk, hogy a cimbalom és a koboz mennyire szépen tud együtt szólni, vagy a citerea és a cimbalom mit tud egymással kezdeni, amikor két dallamjátszó hangszer jelen van, mégis ki tudják egymást egészíteni, azok mindig nagy pillanatok. Ez a munka nagyon izgalmas.

Olyan, mintha két (vagy több) dudás lenne egy csárdában, de mindkettő szelíd lenne. Legalábbis nem akarják egymást kitúrni.

Ezek jófej dudások. Az egész zenei együttműködésre ez a jellemző, hogy egyik hangszer sem akar domináns lenni. Ez benne a szép, ahogy találkoznak ezek a hangszerek, mintha átölelnék egymást. Így lesz egy nagy egész belőle. Megszületik belőle egy számunkra szép zene, és reméljük, hogy a közönség számára is szép lesz.

Milyen helyszíneken lehet, lehetett követni a projektet?

A Pengetős Trió az említett vendégművészekkel kiegészülve eddig még sehol nem vitte színpadra ezt a műsorát, a Fonóban debütálunk. Kiválasztottunk három várost: Szolnok, Szeged, Budapest. Az a koncepvió, hogy mindenhol menjen végig mind a három zenekar koncertje, majd a végén legyen egy nagy közös koncertünk. A Szélművesnek már volt egy előadása Szolnokon. Ők ott egyedül voltak. A Fonóban nagyon jól jön ki, hogy a Duplázó programban mi egymás után lehetünk a Korindával. Utána lesz még a szolnoki helyszínen nekünk is és a Korindának is koncertje, s majd Szegeden is fogunk játszani mindhárman. Utána a Szélműves mutatkozik meg Budapesten, így mind a három zenekar mindhárom helyszínen ad egy-egy önálló koncertet. Végül pedig júliusban a Magyar Zene Házában lesz egy olyan előadás, ahol mind a három formáció ott lesz. Nagyon örülünk, hogy ez a Magyar Zene Házában mehet, mert az egy gyönyörű helyszín. Nagyon várjuk azt is.

 

Mi mindenre számítsunk a Fonóban?

Aki a Pengetős Trió zenéjét ismeri, szereti, annak is fog újdonságot hozni ez a koncert a közreműködő hangszerek miatt. Nevezhetjük “Pengetős Trió Extrának” is, amit a közönség hallani fog május 13-án. A már ismert Pengetős Trió számok, a tőlünk megszokott összeállítások sem a szokásos módon fognak elhangozni, hiszen nemcsak hárman, hanem hatan fogunk a színpadon állni. Lesznek szokásos Pengetős Trió számok is a koncerten, de teljesen új összeállításokkal is készülünk.

 A népzenét és a világzenét kedvelőknek mindenképpen izgalmas lesz.

Hogy milyen zene, milyen körülmények között, milyen embert, hogyan szólít meg, azt sosem lehet tudni. A célközönségünk valóban a nép- és világzene kedvelők. A hangszerelés miatt a megszokottnál egy kicsit progresszívebbek leszünk. A Pengetős Trióval pont a népzene és világzene határán vagyunk, hiszen ezzel a felállással már nem mondhatjuk magunkat autentikus népzenei formációnak, de nem is vagyunk annyira elrugaszkodva az autentikus megszólalástól, hogy “igazi” világzenét játszunk. Ezzel a projekttel egy kicsit talán a világzene felé fogunk lépni.

Ez a dallamok továbbgondolását is jelenti, vagy csupán a több hangszer által létrejött hangzás miatt van a világzene felé tolódás?

Nem annyira a dallamok, hanem inkább a hangzásvilág miatt. Amiatt, hogy egy-egy hangszer hogy jelenik meg egy ilyen hatos formációban.

A vendégeitek munkásságát ismerve ők ebben kifejezetten jók.

Igen. Sok formációban játszanak. Jó, hogy ők is szabadon gondolkodnak erről a dologról, de az talán még fontosabb, hogy az autentikus népzene tisztelete mindannyiunkban megvan. Ebből indulunk ki, és ezt nem is akarjuk elengedni; az eredeti népzene igenis legyen felismerhető a Pengetős Trió zenéjében. Ezt az alapot szeretnénk megtartani a Folkfúzióban is, de ebben a projektben egy másik köntösbe bújtatva, egy kísérletezőbb attitűdöt mutatva.

 

Fotó: Hutter Katalin Cecília és Bezzeg Gyula

Írta: Vörös Eszter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1217828087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása