Fonó Budai Zeneház

Ilyen még nem volt – Big band hangzás a Fonóban

2022. április 19. 15:25 - Fonó Budai Zeneház

A WMCE listás lemezeiről híres, magyar és balkáni népzenén alapuló, könnyűzenére hajazó muzsikát játszó Zűrös Banda nagyot vállalt; neves fúvósokkal kibővülve fog színpadra állni április 21-én a Fonóban.

Arra, hogy mit alkot majd április 21-én a Fonó Budai Zeneház színpadán Zűrös BigbandA néven a kibővített Zűrös Banda, egyelőre senki nem tudhatja a választ, de az alapanyag kifogástalannak tűnik. A Zűrös tagjaiban közös, hogy a balkáni és a magyar népzenét nagyon szeretik, tisztelik. Ezeket nem autentikus formájukban, hanem egyiket a másikkal keverve, modern elemekkel vegyítve alkalmazzák a saját szájuk íze szerint, mindezt nagyon okosan, alázatosan és igényesen.

Úgy vegyíti Európa középső és délkeleti részeiről zenei örökségeinket a Zűrös Banda, hogy egy jó fúziós szakács is megirigyelhetné; magyar, szerb, macedón, bolgár és román dallamok és népdalok csendülnek fel modern hangszerelésben, dobszerkóval és basszusgitárral. Ez a balkáni hangzás olyan jól áll nekik, hogy a zenekar fúziós konyhája egyáltalán nem furcsa, legfeljebb zűrös. A magyar világzene unikumaként számon tartott formáció mostani vállalásával viszont egy új arcát fogja megmutatni.

Balkáni rezesbandák már vannak bőven, a zenekar inkább a swing és a funk világával kívánja ötvözi a magyar és a balkáni zenét: Ez a Zűrös BigbandA. A Fehérvár Big Band alapítója, az ország egyik legnépszerűbb big bandjének, a Budapest Jazz Orchestrának alapítótagja, szólistája, a Zeneakadémia Jazz Tanszékének jazztrombitatanára, Hámori János az esemény hangszerelője. Az általa összeválogatott kiváló fúvósok fogják kiegészíteni a szokásos Zűrös felállást, kiindulópont pedig a Zűrös Banda WMCE listás lemezeiről szemezgetett tizenkét dal. Básits Branka, Babcsán Bence, Bede Péter, Boros Attila, Deáky Márton, Kertész Ákos és Varga Kornél mellé jön számos fa- és rézfúvós. Ha valami, ez nagyot fog szólni!

 Április 21-én a Fonó Budai Zeneház színpadán:

Básits Branka - ének
Bede Péter - alt szaxofon, tárogató, furulyák
Babcsán Bence - alt szaxofon, tárogató, klarinét, furulyák
Deáky Márton - alt szaxofon, klarinét
Varga Kornél - akusztikus gitár
Boros Attila - basszusgitár
Kertész Ákos - dob
Hámori János - trombita, szárnykürt, fúvós hangszerelések
Meggyes Ádám - trombita, szárnykürt
Puskás Csaba - trombita, szárnykürt
Cserta Balázs - bariton szaxofon, tárogató, klarinét, fuvola
Nagy Balázs - tenor szaxofon, klarinét
Schreck Ferenc - harsona
Kasza Nándor - harsona

 

Írta: Vörös Eszter

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3117810513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása