Fonó Budai Zeneház

Fonó25. Zárónap nagykoncertekkel és Csángállóval

2020. szeptember 24. 22:44 - Fonó Budai Zeneház

A Fonó Budai Zeneház alapításának 25. évfordulóját ünnepelte négy napon keresztül. A gondviselő kegyes volt a szervezőkhöz, fellépőkhöz és a közönséghez is, hiszen a beígért hidegfront nagyon gyengére sikeredett és egyáltalán nem borította fel a tervezett programokat. Sőt a járványhelyzetben hozott szigorítás is csak a kötelező maszkviseléssel nehezítette a nézők önfeledt szórakozását, de természetesen mindenki tudomásul vette a megelőző intézkedést.

dsc_2993web.jpg

A zárónap eseményei a Fonó megújuló nagytermébe invitálták az érdeklődőket. Két fantasztikus koncertélménnyel gazdagodtak az ünnepi programsorozatra érkező zeneszeretők. A magyar népzene, klasszikus zene és a jazz két világsztárja, a külföldön kevéssé ismert hangszert, a cimbalmot nagydoktori szinten megszólaltató Balogh Kálmán és Lukács Miklós káprázatos duóelőadása tette felejthetetlenné a szeptemberi szombat estét. Különleges hangszerük hangzásvilága kiapadhatatlan lehetőséget nyújt a két temperamentumos és a virtuozitást már szinte felfoghatatlan szintre emelő művész belső világának, gondolatainak és érzéseinek megfogalmazásához. Mindketten nagyon jelentős nemzetközi és hazai karriert tudhatnak maguk mögött. A komolyzenétől a világzenéig rengeteg felvételen hallható játékukat, mindkét név védjegy a magyar és nemzetközi zenei palettán. A Fonó 15 éves születésnapját köszöntő koncertjük hangszeres tudásuk legjavával mutatta meg a két különböző zenei világból születő varázslatot. Olyan gazdag volt dinamikában és érzelmi hullámzásban koncertjük, hogy a néző legszívesebben azonnal újra hallgatná a kompozíciókat, felidézve a kapott élményeket, megőrizve a megismételhetetlennek tűnő zenei pillanatokat. Millió zenei hatást szintetizálnak a komponált művek és a tökéletes összhangzásban megszülető improvizációk. A Kárpát-medence népzenéi az örmény, zsidó, cigány, román és különböző tájegységek csángó, székely, magyar dallamkincse mind fellelhetőek a hatalmas zenefolyamban. Az előadásmódban és dinamikában pedig a legfinomabb, barokkos lebegéstől szinte a hardcore metálzenéig terjed a skála. A vastapssal jutalmazott előadás csak azért nem folytatódott, mert át kellett adniuk a színpadot a Karaván Famíliának és barátaiknak.

dsc_2963web.jpg

A színpadi átállás ideje alatt a négynapos ünnep már rutinos performansza zajlott le, a születésnapi torta felszeletelése és elfogyasztása.

dsc_3091web.jpg

A Karaván Familia Nagy István családi zenekara évtizedes múlttal maguk mögött. Balogh Kálmán Romano Kokalo zenekarában feltűnt Nagy István blues gitárosként találkozott a roma zenekultúrával olyan sikeresen, hogy mára az egyik legavatottabb, leghitelesebb tolmácsolója lett. Zenei világuk nagyon különleges és sokszínű. Gyönyörű,  kristálytiszta és többszólamú vokálozás és a különböző európai és ázsiai cigányzenék teremtették meg a zenekar egyedi világát. Blues, flamenco és populáris zenei hatások járják át az őszinte szeretetet sugárzó família lemezeit és koncertjeit. Repertoárjuk magával ragadó, egy nagy utazás Oroszország végtelen pusztáitól az amerikai blueskocsmákig. A Nagy család vendégei ezen a koncerten az ezeréves barát és zenésztárs Balogh Kálmán és a bőgős Novák Csaba mellett a fiatalabb generáció egy nagyon foglalkoztatott szaxofonosa Bede Péter voltak. A koncerten Nagy István mellett felesége, két lánya és fia mutatta be az autentikus cigányzene sokszínűségét, különböző zenei hatásokat befogadó, intelligens, szofisztikált, életörömet és szeretetet sugárzó előadásával. Sokan táncolták végig a koncertet a maszkhasználat ellenére is, és a koncert végén még ráadást is sikerült kitapsolni a boldog zenészektől.

dsc_3115web.jpg

A Fonó 25. ünnepi sorozatát az előző napok és a ház szokásait nem megszakítva a Csángálló zenekar táncháza zárta. A fiatal, de már 11 éves, sikeres csapat gyimesi és moldvai táncmuzsikával szórakoztatta a táncolni vágyókat és zenehallgatókat egyaránt. A Fonó gondozásában megjelent lemezük ezt a zenei világot élteti tovább a korongon. Lemezük címe kifejezi hitvallásukat és remélhetőleg a Fonó következő évtizedeit is: Fel az úton!

dsc_3275web.jpg

A születésnapi eseménysorozatnak ezennel vége, de a 25-ös jubileumot további meglepetésekkel fogjuk még ünnepelni a 2020-as év során. Folytatódnak az interjú sorozatok, melyeket vissza lehet olvasni a honlapunkon a Fonó25 menüpont alatt. Tervezünk még Fonó 25 kiadványt, Fonó25 filmet, valamint lezáródik a Fonó25 szavazás is, melynek ünnepélyes átadásáról nemsokára hírt adunk.                                                                                                                 

Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3016214292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása