Fonó Budai Zeneház

Vidám profizmus cimbalomra és fúvósokra valamint bemutatkozik a Magyar Banda két tagja

2021. március 02. 11:41 - Fonó Budai Zeneház

Élménybeszámoló két duókoncert kapcsán 

Bede Péter ­­-  Unger Balázs duó

A Fonó Selection 2021 második napján egy eddig nem hallott, erre az alkalomra született duó műsora hangzott el. Két fiatal, de már nagy múltú és sikeres népzenész, Bede Péter fúvóshangszeres és Unger Balázs cimbalmos koncertje tükrözte színes egyéniségüket.

dsc_1204.jpg

Bede Péter szinte az anyatejjel szívta magába a népzene és a jazz dallamvilágát, dinamikáját, hiszen a kisörspusztai táborok résztvevője volt szüleinek köszönhetően. Klasszikus klarinét tanulmányok után Dresch Mihály hatására fordult a szaxofonhoz, ami fő hangszerévé is vált. De természetesen nem csak az Erdélyben és a csángó népzenében is gyakran felbukkanó szaxofon szólal meg a kettősökben, hanem tárogató és népi furulya is. Moldvában a még élő népzenészektől tanulta meg az autentikus csángó furulyajátékot. Bede Péter ezért is otthonosan mozog a népzene színes világában, de nyitott a jazz és a világzene felé is. Számos zenekarban van jelen a Besh o droMtól, a Nigunon át a Magonyig, vagy az általa alapított Fanfara Complexáig.

dsc_1129.jpg

Unger Balázs a népzenei élet ismert alakja, aki az Állami Népi Együttesben, a Galga zenekarban, a Zurgóban, a Fonó zenekarban és a Dresch Quartetben is megfordult eddigi pályafutása alatt. 2006-ban alapította meg saját zenekarát a rendkívül sikeres Cimbalibandet. Természetesen többször is játszottak együtt, Bede Péter vendégzenészként szerepelt a zenekar tizedik lemezén is, a „Balkan Project” című albumon.

dsc_1137.jpg

Ez a duó mégis különleges, hiszen így, ennyire egymásra utalva még nem szerepeltek egy színpadon. Egy fergeteges produkció született a két remek zenész tudása és meghatározó emberi és zenei humorának köszönhetően. Elhangzott  galgamenti tárogató muzsika, moldvai táncdallamok furulyán, bákói fanfár szaxofonon, kalotaszegi hegedűszólamok Bede Péter szaxofonjátékán és Unger Balázs még énektudását is megcsillogtatta a mezőségi „sláger”, az „Én az éjjel nem aludtam…” előadásakor. Az ismert dallamok a két hangszer megszólalásában a biztos hangszeres tudásnak és a két előadó fantáziájának köszönhetően kamarazenekari hangzásban születtek újjá. A kun verbunk feldolgozása is teljes szépségében, méltóságteljes formában hangzott fel. A műsor sokszínűsége, frissessége és könnyedsége két kiváló zenész örömzenéjének köszönhetően felejthetetlen élményt nyújt a hallgatóknak.

Ifj. Szerényi Béla ­­-  Fekete Márton duó

A Fonó Selection 2021 harmadik napja, február 24.: a Magyar Banda két tagjának rendhagyó duó műsora. A Magyar Banda egy most alakult és hamarosan lemezzel is bemutatkozó új formáció. A repertoárjukból válogatott a két alapító tag a duóműsorba. A tagok Szilágyi Márton, Zimber Ferenc, Solymosi Máté, Tóth Máté és a most bemutatkozó két művész.

dsc_0815.jpg

Mindkét zenész muzsikus családban nőtt fel, ifj. Szerényi Béla édesapja hangszerén, a tekerőn gyermekkora óta játszik, emellett fő hangszere még a furulya, tárogató és az Esz-klarinét. Nyitott szemléletére jellemző, hogy a zseniális jazz zongorista Nagy János Free Style Chambers Orchestra formációjának is tagja. Táncosként is az élvonalban dolgozik a Fitos Dezső Társulat állandó tagjaként.

dsc_0701.jpg

Fekete Márton is zenészdinasztia tagja: édesapja a táncházmozgalom meghatározó táncosa, népzenész gyűjtője, brácsása: Fekete Antal „Puma”. Ő alapította a legendás Újstílus zenekart a táncházmozgalom hőskorában a fiatalon elhunyt Ökrös Csaba prímással. Most a Kalász Banda tagja fiával együtt. Fekete Márton „Kispuma” rengeteg formáció mellett a Magos együttes és a Budapest Mezőség Band tagja is. A duókoncerten három és négy húros brácsán játszik.

dsc_0779.jpg

Ifj. Szerényi Béla a furulya és a tárogató mesterfokú megszólaltatása mellett az énekszólamokat is vitte. Műsorukban feszes ritmusú dalok, táncdallamok hangzottak el Szék, Szatmár, Magyarbece és a Küküllő-mente vidékéről. A minikoncerten nem csak fantasztikus hangszeres tudásukat mutatják be a zenészek, de egy rövid pontozóban ifj. Szerényi Béla bemutatja gravitációt nem ismerő tánctudását is. A műsorban a magyar népzenei élet két olyan szereplőjét láthatjuk, hallhatjuk, akik beleszülettek a zenei közegbe és szervesen élik a magyar kultúra gazdagítását, értékek teremtését mindennapi életükben is. Fényképes koncertbeszámolóikat nem fejeztük még be, nemsokára a többi fúzióról is közzéteszünk írást. 

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8016445940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása