Fonó Budai Zeneház

"Ezért van az” címmel lemezbemutató koncert a Fonóban

2022. február 08. 10:45 - Fonó Budai Zeneház

Hogy mire számítsunk a csütörtöki "Ezért van az” lemezbemutató koncerten? Az alábbi villáminterjúban Zagyva Tamással, a Chalga frontemberével beszélgettünk a zenekarban megjelenő stílusokról, hatásokról. Gyertek, nagyon izgalmas lesz!

Vörös Eszter: Nem szokványos világzenei elemekből áll össze a zenétek. Mesélj ezekről!

Zagyva Tamás: Van egy ilyen célunk, hogy kimozduljunk a világzene skatulyájából. A zenekar az első két lemezével jól beleillett az akusztikus gitáros, ütőhangszeres világzenei stílusba. Ám azóta a világzene is megváltozott. Vannak a nagyon autentikus zenekarok. Hozzájuk nem tudunk hasonlítani, hiszen én nem vagyok népzenész, pofátlanság is lenne oda sorolni minket. Kifejezetten cél volt, hogy ne legyen népdalfeldolgozás az új lemezen. (Egy egyébként van.) Nem is hívnám világzenének, inkább amolyan okosabb popzene. De valószínűleg nem illünk bele a popzenébe se, mert a Petőfi Rádió most utasította vissza az egyik számunkat.

V.E.: Így, hogy a lemez vállaltan kevés népzenei komponenst tartalmaz, mit gondolsz melyik az az elem, ami mégis megragadhatja a nép- és világzene szerelmeseit?

Z.T.: Van hegedűs, szaxofonos és egy népdalénekes, ott van a népzenei frazír a zenénkben. Nagyon távolról nézve ez népzene, a Fonó közönségének inkább egy izgalmas átmenet a népzene és valami között.

V.E.: Mi minden ez a valami?

Z.T.: Vannak olyan zenekarvezetők, akiknek az utolsó hangig megvan a fejében, hogy mit szeretnének. Én is ilyen vagyok, de fontosabbnak tartom a zenekari tagok dolgait. Az a koncepció, hogy megtalálom a legjobb embereket, s megbízom bennük, hogy mit fognak csinálni. A jelenlegi felállás is így alakult; nem akartunk mi drum and bass-t és modern jazz dobolást beletenni, de itt van nekünk Szegő Dávid, aki a legaktuálisabb hiphop zenei stílusnak a képviselője, ő ezt behozta. Dolgoztunk egy kicsit, hogy összeilleszthető legyen, de működik. Ez így jó, hogy mindenki beleteszi a saját stílusát.

V.E.: Szavak, amelyek eszembe jutnak rólatok a harmóniatörés, a kontraszt és a rapszodikusság.

Z.T.: Ez a lemez, ez a hangszerelés lehetővé tette azt, hogy nagyobb stilisztikai tartományból tudjunk megszólalni. Van egy darbuka, egy akusztikus gitár, ezek mind közel állnak hozzám, de nem lehet annyi mindent megcsinálni vele, mint együtt dobbal és elektromos gitárral. Így hangerőben is több a lehetőségünk, tudunk nagyon halkan és nagyon hangosan is játszani. A népzenének van egy rezignált tartása, itt pedig bele tudunk vinni több színt; filmzenei hangszerelések is vannak. Ezek trükkös dolgok, el vannak bújtatva. A kontraszt fontos, ha minden egyforma lenne, unalmas lenne.

Írta: Vörös Eszter

Fotó: Demeter Ádám

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3117303418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása