Fonó Budai Zeneház

Vidám túlélő parádé

2020. augusztus 19. 13:20 - Fonó Budai Zeneház

Zuboly koncert a Fonó Budai Zeneház nyitott Pajta Színpadán

Bőven túl vagyunk már a 2020-as koronajárványos év derekán, de az egyébként sokat koncertező Zuboly zenekar még csak második budapesti koncertjét tartotta augusztus 15-én. A Fonó megújult kerthelyisége az üvegfalas kapcsolattal kitágította a Pajta egyébként sem kicsi terét és vizuálisan is új élményt nyújt a látogatóknak.

dsc_6178.jpg

A magyar zenei paletta legsokszínűbb zenekarát, hasonlóan tarka, minden korosztályt képviselő vidám közönség fogadta. Az egy-két éves gyerekektől, középiskolásokon át a legidősebb korosztály tagjai is érdeklődéssel hallgatták a Zuboly unikális produkcióját. A törzsközönség is megjelent az élőzene mentes hónapok böjtje után, ami elsősorban a kívánságműsorban történő aktív részvételben mutatkozott meg. A koncert a totális szabadság, interakció és nyitottság jegyében, a felszabadult örömzene és irodalmi színvonalú szövegek szellemi szárnyalása volt. A sokrétegű tartalom nemcsak önfeledt szórakozást, de elgondolkodtató üzeneteket is rejtett, a táncolni vágyóknak és a babzsákokon ülő, figyelmes hallgatóknak egyaránt élményt nyújtva.

dsc_6217.jpg

A Szentivánéji álom című vígjáték (Shakespeare, 1595) komikus szereplőjének nevét felvevő zenekar, már ezzel a választással is meghatározta irányvonalát. Az önirónia, az élet mindennapi történéseire utaló reflexiók és társadalmi, filozófiai gondolatok is megfogalmazódnak a magas színvonalú zene és szöveg egységében. A zenekar tagjai rendkívül tehetséges és nagymúltú zenészek, akik az autentikus csángó népzene világától az elektronikus zenékig bezárólag minden műfajt képviselik. Az alapító, Ágoston „Zeneközelítő” Béla önmagában a teljes zenei spektrum megélője. Az operától a napi pop slágerekig minden stílus megjelenik a zenekar kompozícióiban szabad, vakmerő és nagyon humoros váltásokkal. Egymáshoz egyáltalán nem kapcsolódó zenei témák kerülnek teljes természetességgel nemcsak egymás mellé, hanem egymást megtermékenyítve,  ezzel egy  új minőséget és stílust teremtve. A sokszor mély mondanivalót hordozó, máskor metszően ironikus és iszonyú vicces magyar szövegek szólalnak meg mindenkinek önkéntelenül is a tudatába égett operett, opera, rock, jazz és elsősorban populáris hazai és világslágerek motívumaival. Feleki Kamill, Michael Jackson, Pink Floyd, Draft Punk, Morricone, Bee Gees, Jean Michell Jarre, Bach, Lehár, Kis Grofó… és a magyar népzene gigaslágerei új, magyar szövegekkel. Felszabadító hatásúak a zenei stíluskavalkád világszínvonalú előadásában.

dsc_6091.jpg

A tagok: Ágoston Béla (ének, szaxofonok, hegedű, brácsa, kecskeduda,…), Benke Félix (dob, doromb, levélsíp, tilinka, ének, szájdobolás), Hock Ernő (basszusgitár, bőgő, ének), Mizsei Zoltán (billentyűs hangszerek, elektronika), Busa Pista (ének, szájdobolás, rap), Szarvas Dávid (ének, szájdobolás, rap, elektronika). Ha valaki nem ismerné a fenti zenészeket, érdemes utánanézni már eddig is rendkívül gazdag életútjuknak. Felszabadító hangulatú, boldog koncertet adott a Zuboly, humorban nem ismertek tréfát, a zene világszínvonalú volt és hitelesen hangzott a közönséggel együtt zengett Túlélünk így is, úgyis refrén.

Várunk a nyár hátralévő napjaiban is Benneteket a Fonó megújult tereiben! 

2020.08.19. (19.30) Pengetős Trió és Terra Profonda – ingyenes program
2020.08.24. (19.00) Fonó session gyimesi örömzene – ingyenes program
2020.08.25. (19.00) Fonó session vonós örömzene – ingyenes program
2020.08.27. (19:30) Kind of Greek Rebetiko - ingyenes program
2020.08.29. (20.00) Parno Graszt Jegyárak: elővételben 2500 Ft, a koncert napján 3000 Ft)
2020.08.31. (20.00) Fonó session Ír session – ingyenes program

 

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8716169540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása