Fonó Budai Zeneház

Elfújódott a születésnapi torta - 25 éves a Fonó!

2020. szeptember 18. 13:21 - Fonó Budai Zeneház

A Fonó Budai Zeneház alapításának 25. évfordulóját ünnepli négy napon keresztül. A rendezvénysorozat Folkfőváros elnevezéssel négy tematikus nap programjával várja az érdeklődőket. A ház alkalmazottai mindannyian maszkban, a bejáratnál hőméréssel és kézfertőtlenítővel próbálják minimalizálni a járványhelyzet negatív hatásait. A Pajta üvegfala és Teraszra nyitott ajtók biztosítják a megfelelő légáramlást is ezzel is erősítve a védelmet.

dsc_1786web.jpg

Az első nap a Kárpát-medencei népzene és a népi kultúra tiszteletének jegyében telt. Két koncert és egy kiállításmegnyitó követte a népzenészeknek és a társintézményeik vezetőinek, valamint az érdeklődőknek szentelt fogadást. Rövid beszéddel köszöntötte a megjelent illusztris társaságot Kovács-Rosonczy Mihály népzenész, a Fonó nemzetközi kapcsolatainak építője, és Horváth László a Fonó igazgatója, lemezkiadó, producer, fesztiváligazgató. Mindketten méltatták a Fonó alapítójának, megálmodójának, üzemeltetőjének, életben tartójának érdemeit. Lukács József Lujónak köszönhető, hogy Magyarországon megszületett „a hely, ahol össze lehet jönni.” Fantasztikus dolog, hogy a rendkívül színes programokkal, az autentikus népzenétől a kísérleti zenékig terjedő repertoárral és gyermekfoglalkozásokkal, táncházakkal működő ház talpon van 25 év eltelte után is, sőt talán legsikeresebb időszakát éli a koronavírusjárvány ellenére. A felkarolt zenekarok, előadók, alkotóművészek produktumai valóban reprezentálják a teljes magyar kultúrát határoktól függetlenül.

dsc_1748web.jpg

Az esti koncert előtt került sor a Mezőség jellegzetes tájait, embereit, szokásait bemutató fotókiállítás megnyitójára. A képek készítője, Füleki László maga nyitotta meg a kiállítását egy nagyon informatív, sok érdekes részletet feltáró, kötetlen előadás keretében. A kiállítás egy hónapig ingyenesen látogatható, érdemes megnézni, mert nem csak a tájakat ismerheti meg a néző, hanem egyházi szokások és falusi életképek is bemutatásra kerülnek.

dsc_1848web.jpg

 

2020. szeptember 16-án a Folkfőváros ünnepének első napja Pál István Szalonna és Bandája koncertjével indult. A Banda a Fonó Budai Zeneház rendszeres fellépője, a Hagyományok Háza és az Állami Népi Együttes hivatalos zenekara is. Szalonna és zenésztársai a legmagasabb színvonalon interpretálják a magyar népzenei kincseket. A különböző tájegységek muzsikájának bemutatását egy új összeállítással nyitották. Az ördöngősfüzesi muzsikával induló mezőségi egyveleg Molnár Lujó tiszteletére hangzott el, akinek ez a kedvenc népzenéje. A folytatásban a szép számú közönség székelyföldi, gyimesi, moldvai, marosszéki nótákat, majd ezt követően egy kalotaszegi zenei blokkot hallhatott. A záró válogatás a zenekarvezető és az énekesi szerepben brillírozó húga szülőföldjén született dalokból állt. A Felső-Tiszavidéki muzsikák között a zenekar legsikeresebb „slágereit” is bemutatták a hálás közönségnek.

dsc_1929web_1.jpg

A napot záró táncház előtt a közönség is részesült a Fonó 25 felirattal büszkélkedő születésnapi torta szeleteiből. A torta felvágása és elfogyasztása alatt átalakult a pajta nézőtere táncparketté és a Palócföldről érkezett, nagymúltú és -jelenű Dűvő zenekar mesteri kíséretével elindult az első napot záró táncház. A körülményekhez képest rengetegen vettek rész a mulatságban, és a nyitott Terasz is teljes kapacitással működött a kulináris élvezeteket keresők megelégedésére. A sikeres népzenei napot követően csütörtökön a Kamara Selection fellépői szórakoztatják a közönséget izgalmas, sokszínű zenei világok bemutatásával és a Berka zenekar táncházával.

dsc_2216web.jpg

További Fonó 25 - Folkfőváros programok:

2020. szeptember 17. csütörtök - Kamara Selection
20:00 Bojta Zsuzsanna & ZitheRandom
Szlama László-Bergics András Duó
Dalinda
Babra
22:30 Babra táncház


2020. szeptember 18. péntek - Duó Selection
20:00 Borbély Mihály-Dresch Mihály
Branka Trió
Porteleki László-Porteleki Áron
Herczku Ági-Nikola Parov
Szokolay Dongó Balázs-Geröly Tamás
Lakatos Róbert-ifj.Csoóri Sándor 'Sündi'
22:30 Szászcsávási Zenekar


2020.szeptember 19. szombat Fonó Selection:
20:00 Balogh Kálmán-Lukács Miklós koncert
Karaván Família és barátai koncert
22:30 Csángálló

További információ és jegyek: http://www.fono.hu/hu/programok

Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3316204548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása