Fonó Budai Zeneház

Rendkívüli energiák a Kamaracsütörtökön –Tóth Viktor Tercett

2020. október 25. 12:45 - Fonó Budai Zeneház

A közönség létszámának folyamatos bővülése azt jelzi, hogy a világjárvány ellenére sokan figyelemmel kísérik a nyár végén újra indult és alapos külső-belső ráncfelvarráson átesett 25 éves Fonó Budai Zeneház műsorstruktúráját. A havi rendszerességgel jelentkező csütörtöki programon a kísérleti zenék és a jazz leginnovatívabb szereplői mutatják be legszemélyesebb és legfrissebb műsoraikat.

dsc_5740.jpg

Az október 22-i koncert házigazdája a nemzetközi viszonylatban is jelentős szakmai múlttal rendelkező szaxofonművész, tanár és zeneszerző Tóth Viktor Tercett elnevezésű 2012 óta állandó tagsággal működő zenekara volt. A három fiatal, kiemelkedően tehetséges, évek óta a jazz első vonalában tevékenykedő zenész formációja nem véletlenül kapta a tercett nevet. Három saját hangú és zenei világú művész szabad együttműködése az együttes és a trió név helyett ezt a különleges, minden értelemben egyenrangú együttműködést a tercett elnevezés emeli ki. Hangszerüket mesterfokon és személyiségük erőteljes, totális jelenlétével szólaltatják meg. Tóth Viktor szinte minden évben elnyeri a legjobb altszaxofonos címet a szavazói listákon, Orbán György az egyik legkeresettebb jazzbőgős, alapítója és vezetője a napjainkban hatalmas sikerrel fellépő Coltrane Legacy zenekarnak. A felvidéki születésű Hodek Dávid az egykori csodagyerek dobos, a mai napig  állócsillaga a magyar és nemzetközi, sőt a tengerentúli jazzéletnek is. A Fonó nagyszínpadján vendégelőadóként Tóth Viktor két legkedvesebb énekesnő művésztársát láthatta és hallhatta a közönség. A jazzénekes Pocsai Krisztát senkinek nem kell bemutatni, aki csak egy kicsit is érdeklődik a hazai jazzélet iránt. Rengeteg formáció tagja, saját zenekaraival is gyakran fellép és a legújabb zenei trendeket is sikerrel és hitelesen alkalmazza műsoraiban. A másik fantasztikus énekesnő Horváth Sára Nina volt, aki elsősorban népdalénekesként vált ismertté, de a jazz is megtermékenyíti művészetét. A Nina nevet tisztelete és szeretete jeléül használja Nina Simone munkásságára emlékeztetve. A két eltérő zenei karakter csodálatosan erősítette és formálta Tóth Viktor teljes zenei szabadságban születő alkotói világát, rendjét. A kompozíciókban szabadon váltakozott a swing a népzenei motívumokkal és klasszikus jazzörökzöldek megidézésével. A latin ritmusok, a rock és a rap sem idegen testként, hanem a legtermészetesebb szerves egységben épültek be a Tóth Viktor által irányított szinte kozmikus lüktetésbe, a sajátosan tercettes zenefolyamba.

dsc_5937.jpg

A koncert az első hangoktól az utolsó ütemekig rendkívül erős, minden rosszat elsöprő pozitív energiákat mozgatott meg a zenészek és a közönség között. Tóth Viktor és alkotótársai a teremtett világ erőit idézték meg a Fonó nagytermében. Dél-Amerikától a Gyimesekig ívelt a zenei utazás a három zseniális hangszeres és a két rendkívül szenzitív, nagyon koncentrált, pályája legjobb formáját nyújtó énekesnő segítségével. Nagyon bensőséges együttlétet és a sokszor katartikus hangszeres és énekszólók miatt kiemelkedően magas színvonalú művészi élményt élhettek meg a koncert nézői. A közönség vastapssal követelte ki a ráadást is, ami Pocsai Kriszta énekével és zongorakíséretével, kőkemény ritmusszekcióval előadott világszínvonalú záródarab volt. A tercett és két vendége a másfél órás spirituális együttlétet megkoronázva, önfeledten, már szinte eksztatikus állapotban muzsikálva és énekelve zárta le és tette felejthetetlenné az estet.

Novemberben is tartsatok velünk minden Kamaracsütörtökön!

November 5. Kamaracsütörtök: Novan Experiment

November 12. Kamaracsütörtök: Tóth Viktor: Könnyen Érthető Jazz

November 19. Kamaracsütörtök: Fonó Literatúra

November 26. Kamaracsütörtök: Attacca

 

Bővebben a programokról: http://www.fono.hu/hu/programok

Várunk a Fonóba!

Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9716257094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása