Fonó Budai Zeneház

Két trió egy este - Dzsindzsa és Bujdosó Trió a nagyteremben

2020. október 30. 21:21 - Fonó Budai Zeneház

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Hangszerarzenál fogadta a közönséget a Fonó 2020. október 24-i rendezvényének helyszínén, a nagyteremben. Hangszerek a színpadon és a színpad előtt is, és nagyon sok néző. A majdnem teltház a két izgalmas trió formációnak szólt. Két eltérő zenei világ, de rendkívül magas minőség. Ez a közös a két fiatal, egyéni hangú, kísérletező hármasfogatban.   

dsc_5977.jpg 

A keleties hangzású Dzsindzsa név jelentése bozótos, nádas ingovány, és a zenekar izgalmas, ismeretlen, nem-könnyű-zenei-utakat-bejárni kívánó ars poeticáját tükrözi. A nagy amerikai elődök John Coltrane és Miles Davis hatvanas évekbeli avantgarde, spirituális törekvései ugyanúgy fellelhetők a trió zenéjében, mint a szabad zene, a free jazz adta korlátlan hangzás és a kompozíciós lehetőségek kiaknázása. A zenei humor és a népzenei elemek, a tört ritmusok és a száguldó swing, a hangszerek rendkívül kreatív használata és hatalmas dinamikai váltások lebilincselték a hallgatókat. Weisz Gábor fúvóshangszerek nagyon széles skáláján (furulyák, sípok, fuvola, tenor-, alt- és szopránszaxofonok...) a gyimesi tánczenétől a bossa nován át a szaxofonok ritmushangszerként történő megszólaltatásáig mutatta meg szakmai tudásának legjavát.

dsc_6119.jpg

Bőgőn és basszusgitáron a rengeteg formációból ismert Hock Ernő tette hozzá zenei univerzumát a Dzsindzsa hangzásához. Finoman effektezett, gyönyörű Höfner basszusgitárhangzás és a bőgő lépegető swingelésén kívül klasszikus vonóhasználat is hallható volt a másfél órás programban.

dsc_6113.jpg

A harmadik tag, G. Szabó Hunor zenei palettája szintén a szabad zenétől a pszichedelikus rock ’n’ rollig terjed, úgyanúgy mint társai ezerszínű játéka. G. Szabó Hunor szikár, de rendkívül erőteljes, egyéni hangú és dinamikus, szinte akrobatikus dobjátéka egyenrangú szólistaként határozza meg a zenekar megszólalását. A már négy megjelentetett CD-vel rendelkező Dzsindzsa hatalmas, vastapsos sikert aratott, de a ráadás elmaradt, mert a járvány miatt be kellett tartani a szigorú menetrendet és időkeretet.

dsc_6109.jpg

A következő fellépő azonnal kezdhette a koncertet, hiszen a színpadon nem kellett az átállással bajlódni, a Dzsindzsa szinte a nézők között lépett fel, ami az akusztikus program miatt még életszerűbb és közönségbarát megoldás volt. A Bujdosó Trió ezzel szemben komoly hangosítással és effektparkkal zúdított gyönyörű hangáradatot a hallgatóságra. Bujdosó János gitáros a rockzene felől érkezett a most megszólaltatott fúziós, világzenei, jazz és folk elemeket is szintetizáló zenei világba. Két társa a jazz világából érkező, fiatal kora ellenére (most 19 éves) már jól ismert Klausz Ádám dobos és a rockzenész Szerető Dániel basszusgitáros voltak.

dsc_6391.jpg

A koncerten a Bujdosó Trió második CD-jének kompozíciói hangzottak el. A National Amnesia Institute című album dalai egyszerre pszichedelikus, dühös, lírai, himnikus, révülő és táncolható zenei világgal reflektálnak közéleti témákra címeikben is. Bujdosó János rendkívül személyes előadásmódja, a rockzenész kommunikatív attitűdje és a jazz belső, lelki hangulatokra érzékeny improvizatív szólói egyaránt nagyon intim kapcsolatot építettek közönségével. Ez a koncerten is érzékelhető volt, a másfél órás, hiteles és megrázó zenei elszállás közösségi élménnyé vált.

dsc_6383.jpg

Bujdosó effekthasználata nem volt öncélú, csak erősítette a Robert Fripp vagy még inkább John Zorn zenei világára emlékeztető hangképeket. Szerető Dániel basszusjátéka pontos és virtuóz volt és nagyon jól egészítette ki a zenekarvezető hangsúlyos zenei jelenlétét.

dsc_6302.jpg

Klausz Ádámot eddig csak jazz zenekarokban hallottam játszani nem akármilyen színvonalon (legutóbb a Nagy Emma Quintetben), de nagyon jól és meghatározó módon vett részt ennek a kemény, rockos, fúziós, progresszív, magával ragadó zenei világnak a kialakításában.

dsc_6343.jpg

A Bujdosó Trió is vastapssal fejezte be a koncertet, de szerencsére még a 23 órai zárás előtt egy hosszabb ráadás számmal is búcsúzhatott a lelkes közönségtől.

Kedves Közönségünk! Fedezzétek fel a Fonó Duplázó legközelebbi párosításait! A 'két koncert egy este' elvén a következő dupla koncerteket élvehetitek: 

Október 30. 20:00 Pengetős Trió és Poklade Zenekar
Október 31. 20:00 Ötödik évszak és Vágtázó Csodaszarvas
November 7. 18:00 Bahorka Társulat és Lakatos Róbert és a RÉV Zenekar
November 14. 19:00 Nigun Zenekar és a Bognár Szilvia Sextet
November 27. 19:00 Krubavi Trió á la Makám és a Dresch Vonós Quartet

Gyertek a Fonóba be!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6616258172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása