Fonó Budai Zeneház

Fonó Farsang 2021 – Streamen innen, streamen túl!

2021. február 09. 13:31 - Fonó Budai Zeneház

Az Erdőfű Népi Kamarazenekar lemezbemutató online koncertje

Fergeteges koncerttel ajándékozta meg az internetes nézőket az Erdőfű Népi Kamarazenekar válogatottja a Fonó Budai Zeneház szervezésében 2021. február 6-án. A világjárvány miatt a nézők, táncolók, mulatók százainak jelenlétét nélkülöző rutinos táncházi muzsikusok a rendkívüli helyzetben is fantasztikus koncertet adtak. A kellő adrenalinszintet az élő közvetítés tétje is emelte, a közönség visszajelzései csak a zenei blokkokat lezáró szünetekben hiányoztak fájóan, de ez a tény csak a járvány elmúltával lesz orvosolható. A koncerteket életben tartó online események mégis hatalmas élményt nyújtanak nézőknek és zenészeknek egyaránt. Ez a kommentekből is jól látható a nézők részéről és a zenészi teljesítmények fokozottan magas színvonala, a ritka koncertlehetőség megbecsülését jelenti a művészek oldaláról.

dsc_1935.jpg

Az Erdőfű Népi Kamarazenekar nyolc éve működik. A négy alapító tag mellett sokszor két tucatnyi zenésszel és nem ritkán táncosokkal is kibővülve állnak a közönség elé. Az élő zene nagykövetei, a táncházak és folk kocsmák hetente többszöri rendszerességgel fellépő művészei a Kárpát-medence minden szegletéből mutattak be gyöngyszemeket az online eseményen is. A Maruzsenszki Andor, Kiss-Balbinat Ádám, Éri Márton és Éri Katalin alapította zenekarban összesen 13 zenész áll a színpadon. Nyolc év együtt muzsikálás után jelent meg a Fonó gondozásában a zenekar nevét címként is viselő első album. Igazán kiforrott zenei anyagot hallhatott a közönség a lemezt bemutató koncert hangulatos farsangi díszletei között. A fantasztikus hangszeres tudású zenészek felszabadult örömzenéje biztosan magával ragadta a képernyők előtt ülőket. A magyar és szomszéd népek zenéje, énekei erőteljes kamarahangzással, az autentika legnemesebb formájában szólalt meg a 13 népzenésznek köszönhetően. 

dsc_2012.jpg

Bede Péter virtuóz szaxofonjátéka unikális formában, de az erdélyi zenében egyáltalán nem szokatlan módon idézte a prímás szólamokat. Mint az Erdőfű zenekar minden tagja, így Bede Péter is számtalan formációban kamatoztatja sokoldalú tehetségét, így például a Fanfara Complexa és a Magony zenekarban is. A vajdasági Bácskossuthfalván született Maruzsenszki Andor prímásként, énekesként is nagyszerű művész, ahogy az erdélyi származású Kiss-Balbinat Ádám is. Ő a Góbé zenekar alapítója is, emellett tanárként is élteti a népi kultúrát. Az Éri testvérpárt nem kell bemutatni a magyar népzenei életet ismerőknek, hiszen családjukat a magyar népzene és néptánckutatás legendás személyiségei alkotják. Nagyszüleik Borbély Jolán etnográfus és Martin György néptánckutató, édesapjuk pedig Éri Péter a Muzsikás együttes oszlopos tagja. A zenekar az élőben közvetített lemezbemutatón a következő felállásban szerepelt: Balogh Melinda – ének, Éri Katalin – nagybőgő, cselló, Éri Márton  – brácsa, ének, Maruzsenszki Andor  – hegedű, ének, Kiss-Balbinat Ádám – hegedű, ének, Halmos Attila – hegedű, ének, Kalász Máté – hegedű, ének, Kerékgyártó Gergely  – brácsa, citera, ének, Kaszap Attila – brácsa, ének, Zimber Ferenc – cimbalom, Bede Péter – szaxofon, Salamon Soma – harmonika, ének.

dsc_1795.jpg

A nagy lélekszámú Erdőfű Népi Kamarazenekar rendkívül telt hangzással és lenyűgöző hangszeres tudással, életkedvvel adja elő a paraszti zenéket. Magával ragadó előadásuk sokáig visszhangzik hallgatóik fülében és nagyon sokaknak okoztak felejthetetlen élményt. Aki nem látta a koncertet szerezze be lemezüket, mert egy nem mindennapi korong birtokosa lehet. (Ide kattintva, meg is lehet akár most is tenni!) Bízzunk a járvány csendesedésében, hogy élőben is részesei lehessünk az Erdőfű Népi Kamarazenekar életigenlő, vérbő, a kárpát-medencei vonós népzene sokszínű világát elénk táró előadásainak.

A Fonó Online februárban még jelentkezik! A Fonó Selection programsorozat 2021. február 22. és 29. között kerül megrendezésre idén. Az online eseményeket a Fonó felületein lehet majd 'látogatni', amely során egy héten keresztül izgalmas, a zeneipar aktuális témáit boncolgató szakmai beszélgetésekkel, esténként pedig rendhagyó duóformációk rövid koncertvideóival várunk minden kedves érdeklődőt és fény derül végre a Fonó25 Díj győzteseire is. Bővebb információk a weboldalon

 

Fotó és szöveg:  Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8316421220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása