Fonó Budai Zeneház

Székelyföld üzenete énekhangra és cimbalomra

2021. március 01. 11:56 - Fonó Budai Zeneház

A Kacsó Hanga Borbála ­­- Szabó Dániel duó múlt heti koncertjéről

A 2019-es év februárjában rendezte meg a 25 éves Fonó Budai Zeneház első alkalommal - hagyományteremtő szándékkal – kultúraformáló párbeszédeknek teret adó beszélgetéssorozatot, Fonó Selection címmel. A magyar kultúra pillanatnyi helyzetét (külön szakmai csoportokban) elemző panelbeszélgetésekhez kapcsolódóan koncertek is megrendezésre kerültek, amíg a járvány kitörése ezt meg nem akadályozta. Idén online formában jött létre a Fonó Selection 2021, mely egy héten keresztül különleges duókoncertekkel is gazdagította az érdeklődőket. A 2021. február 22. és 28. között reggelente induló tematikus podcast adásokat követően esténként láthatták, hallhatták az érdeklődők az izgalmas kettősöket.

Az első napon bemutatásra kerülő koncert két fiatal és nagyon sikeres népzenész, Kacsó Hanga Borbála énekes és Szabó Dániel cimbalmos duója. Együttműködésük már két évre tekint vissza. Kifejezetten székelyföldi vokális népzenét adnak elő, törekedve az eredeti, huszadik század eleji hangzásra, előadásmódra. Nagyon kevés teljes kotta anyag állt rendelkezésükre, de támaszkodhattak Bartók Béla 1914-es felső-nyárádmenti és Lajtha László bözödi gyűjtéseire.

dsc_1242.jpg

A cimbalom-ének felállású kettősök nagyon személyes hangú megszólalást tesznek lehetővé. A Magyarországon, Szolnokon született, de teljes mértékben marosszéki székely lány, Kacsó Hanga Borbála hitelesen és nagyon magas színvonalon tolmácsolta a sötét balladák és a vidám táncdallamok világát. Nagyon szép íve van műsoruknak, megszakítás és konferálás nélkül járják be a nagy érzelmi váltásoktól színes és izgalmas zenei utat. A cimbalom kíséret Székelyföldön nagyon elterjedt volt a huszadik században, Hanga nagypapája is ezen a hangszeren játszott Marosvásárhelyen. Az előadott dalok Udvarhelyszéktől Bözödön keresztül a Nyárádmentéig járják be Székelyföld vidékeit. Kacsó Hanga még nem töltötte be a 18. életévét, amikor 2014-ben megnyerte a „Felszállott a Páva” tehetségkutató versenyt népdal kategóriában. Jelenleg a Muzsikás együttes állandó énekese Petrás Mária mellett.

dsc_1267.jpg

A cimbalom megszólaltatója Szabó Dániel, aki érzékeny játékával tökéletes összhangban keltette életre a ritka dalkincseket. A kevés kottából, sokszor csak vezérdallamokból rekonstruált dalok tökéletesen szólaltak meg a két fiatal előadásában. Szabó Dánielt ismerheti a közönség a Bazseva, a Duola, a Gázsa zenekarokból, de rengeteg más produkcióban is szerepel vendégként. 2019-ben megnyerte a BMC Nemzetközi Cimbalomversenyét.

dsc_1261.jpg

Ez a duó az egyik kivétel a sorozatban, hiszen ők már két éve a legnagyobb harmóniában alkotnak, míg a sorozat további párosai először játszottak együtt. A következő blogcikkeinkben azokról is beszámolunk. 

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2516445900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása