Fonó Budai Zeneház

"A Szabadon lemezzel népzenére való improvizációban szintet ugrottunk"

2022. február 14. 16:21 - Fonó Budai Zeneház

Vörös Eszter interjúja Unger Balázzsal

Február 18-án a Cimbaliband legújabb lemeze, a Szabadon kerül bemutatásra a Fonóban. Hogy miért érdemes eljönni, arról a zenekar frontemberét, Unger Balázst kérdeztük.

Vörös Eszter: Az elmúlt 15 év alatt honnan hová fejlődött a Cimbaliband?

Unger Balázs: Mindig azt mondom, hogy próbáljuk megtartani a szintet. Emellett örülök, mert úgy látom, hogy van fejlődés, finomodás, kezd kikristályosodni. A Szabadon lemezzel népzenére való improvizációban a cimbalommal és a hegedűvel is szintet ugrottunk. Jól kialakult az az irány, amit én szerettem volna a cimbalommal, a népzenével és egyéb zenei műfajokkal. Ennek az is az oka, hogy 2016 óta ebben a formációban játszunk. Hatalmas inspiráció Máté hegedűjátéka, aki egy kis zseni a zenekarban.

V.E.: Mondhatjuk, hogy hazajártok a Fonóba?

U.B.: Persze. Akár személyesen én is, de a zenekar is, mert amikor nem Gödöllőn, hanem Pesten kell valamiért próbálnunk, akkor az első, hogy hívom a Fonót. Tök jó, hogy a Fonó ilyen komplex dolog: a lemezkiadástól kezdve, a lemezbemutató koncerten át a sajtó eseményekig mindenre nyitottak vagytok, és mi ezt nagyon szeretjük. Jó dolog reklámozni a népzenét, a cimbalmot.

V.E.: Mit üzensz a közönségnek a februári koncerttel kapcsolatban?

U.B.: Nagyon várunk mindenkit. Több oka is van ennek. Ez a lemez már egy kicsit kikristályosodottabb muzsikát tartalmaz. Nem annyira könnyed a hangvétel, mint a Balatoni nyaraló vagy Hétfő című számoknál, itt inkább az improvizáció és a népzene, ami előtérbe kerül. Nagyon izgalmas hangszeres dolgok vannak benne. Énekelhető számok is bőven vannak. Lesz két vendégünk is, Agatics Krunoszláv harmonikán, aki régóta szerepet játszik a Cimbaliband történetében és Bede Petya, aki szintén több lemezünkön is játszott fúvós hangszereken. Ők ott vannak az új lemezen is, szóval igyekszünk azt visszaadni, ami azon hallható, de az élőzene varázsa mindig sokkal jobb. Ami még nagyon fontos, hogy a lemez mindegyik dalához készült egy kép. Csináltunk egy felhívást és végül Sára Dóra, grafikusművész nyerte meg ezt a lehetőséget. Ezeket a képeket szeretnénk elárverezni a lemezbemutatóig, a bevételt pedig a Bethesda Gyermekkórháznak szeretnénk felajánlani. A Facebook-oldalunkon van egy fotóalbum, ahol a tizenegy kép megtalálható. Az a címe, hogy Fogadj örökbe egy Cimbaliband dalt Szabadon lemezünkről! A képek alatt lehet licitálni. Ötezer forintonként megy felfelé a licit. Reméljük a lemezbemutatóig sokan fognak licitálni, és százezer forint fölötti összeget tudunk majd utalni a kórháznak. Ezek a képek ki lesznek állítva, és át is fogjuk adni a dal jogos tulajdonosának. Aki a legnagyobb összeget ajánlja a képre, az a dalnak is tulajdonosa lesz. Ott lesz a videoklip alatt is a neve.

Írta: Vörös Eszter

Fotó: Kováts Gábor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6217505290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása