Fonó Budai Zeneház

Eklektikus népi bulik mindenki kedvére

2022. február 23. 13:19 - Fonó Budai Zeneház

A kéthetente megrendezett Berka-Erdőfű táncházról

2010 januárja óta kéthetente megszakítás nélkül, párhuzamosan zajlik moldvai és vonós táncház a Fonó Budai Zeneházban. Ilyenkor megtelik a Sztregova utca a népzene szerelmeseivel. A Fonó nagytermében a Berka együttes szolgáltatja a moldvai hangulatot, az előtérben pedig az Erdőfű zenekar biztosítja a táncházmozgalom vonós zenéit. Ezek a péntekek tökéletesen kihasználják a ház adta lehetőségeket: az esemény egyszerre folkkocsma és többféle táncház, de nem ritka, hogy a Fonó Pajtából egyéb bulik is hozzá-hozzá csapódnak ezekhez a péntekekhez. Többször volt már pénteki táncház előtt Páva Klub, például a Csávási Férfi Dalárdával és a zenekarral, de lemezbemutató koncert is, mint Ocskay Rita Bonchidától Bonchidáig koncertje. Ezek az összefonódások mindig izgalmas találkozókat alakítanak ki.

Tizenkét évvel ezelőtt az ezeréves határon túlról szóló dallamok mellet a közönségét is a Fonóba hozta a Berka Együttes. Azóta megállíthatatlanok a kobzos, furulyás, dobos mulatságok a Fonó nagytermében. Az Erdőfű zenekar hosszú éveken keresztül a város bulinegyedének közepében, a Rácskertben várta a mulatni vágyókat. Ezzel ők elsők között tűzték ki célul, hogy ne csak tánctanítással egybekötött zenés esemény, hanem egy olyan vonós táncház is legyen Budapesten szórakozási lehetőségként, amilyen régen lehett falun egy bál. Olyan, ahol inkább kap teret az a táncos, aki valamilyen szinten táncolja az adott zenére való lépéseket. A legendás szűkös, folkkocsmás Rácskert táncházaknak végül a koronavírus-járvány vetett véget, az Erdőfű így csatlakozott 2021 novemberében a Fonó pénteki táncházaihoz. A hely pedig kiadó volt; addig a Berka mellett nem volt állandó vonószenekar. Így talált egymásra két igen nagymúltú táncház a Fonóban.

A moldvai táncház mint egy külön kis sziget van jelen a táncházmozgalomban, de ez a sziget szabad szemmel is jól látható. A moldvai csángók táncára jellemző a középkorias csoportos együtt táncolás, ezek a közösségi körtáncok, amiben az összekapaszkodás ereje semmihez sem fogható. De szintén Moldvában megtalálhatóak a kötött szerkezetű lánc- és páros táncok is. Bármennyire is kevésbé ismert mulatságok ezek, a közönsége kézzelfogható és nagyon is aktív. A Berka bulik a nagytermet mindig megtöltik, s a tömeg bármikor úgy beleheli, hogy a moldvai táncmulatságok a téli idő dacára is nyitott ajtónál zajlanak. A határ így szó szerint a csillagos ég; az idei első táncházban szinte már el sem fért a Berka-féle népi metálra és moldvai lírára vágyó tömeg, de aki nagyon akar mulatni, az ezt is megoldja.

Az előteret sem kell félteni, ott sem ritka jelenség, hogy kirúgják a ház oldalát, ha nem is szó szerint. Az ötven éves táncházmozgalom legkedveltebb tánczenéi azok, amelyeket az Erdőfű táncházban játszani szokott. A táncosok inkább szólisztikusan vagy párban ropják ezekre a zenékre, de ereje igazán ennek is akkor van, amikor több pár táncolja, énekli, csujogatja együtt. A zenekar nagy kedvence a kalotaszegi, de egyéb erdélyi tájegységek dallamait is szívesen húzzák a táncosok kedvére, igény szerint pedig a kis-magyarországi tájegységek muzsikái is ott lapulnak a tarsolyukban. S mivel a Fonó Kávézó egy légtéren belül szolgálja ki a közönséget egy jó pohár borral, fröccsel vagy egy korsó sörrel így egyben a folkkocsma hangulat is adott.

Azért is érdemes ezeket a péntekeket látogatni, mert egyik teremből a másikba sodródva olyan eklektikus népzenei élményben lehet részünk, amihez kell a Fonó épülete adta jól szeparáltság. Egy lírai bonchidai invertitából belecsöppenve a moldvai népi őrületbe igen nagy a kontraszt, de ha visszatérünk az előtérbe, ahol éppen már széki tempó vagy kalotaszegi legényes megy, akkor is kell egy kis átállás. A Berka-Erdőfű táncházak is bizonyítják, hogy a magyar népzenének ezer arca van. Mindegyik máshogy és más miatt szép, máshogy értékes.

Berka Együttes
Tóth Dorottya - ének, citera, tekerő
Barna György - hegedű
Botlik Dávid - koboz
Endrődi Szabolcs - furulya, kaval, duda
Szalai-Gindl János - furulya, kaval, tilinkó
Walch Márton - dob, gardon, doromb

Erdőfű Zenekar
Éri Katalin - nagybőgő, cselló, ütőgardon
Kiss-Balbinat Ádám - hegedű, ének
Maruzsenszki Andor - hegedű
Éri Márton - brácsa, kontra

 

Írta: Vörös Eszter
Fotó: Laskovity Ervin 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr717702068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása