Fonó Budai Zeneház

Egy este a világzene, a népzene és az irodalom szerelmeseinek

2022. március 23. 17:07 - Fonó Budai Zeneház

A Szeress, ha kedves az életeM! zenés irodalmi est egyik zeneszerzője, Varga Kornél mesélt arról, hogyan jött létre a József Attila szerelmi lírájára írott produkció. Hogy mire számítsunk március 26-án a Fonóban, az interjúból kiderül.

Ki hívta életre ezt a produkciót?

Fekete Bori ötlete volt, hogy József Attila életét mutassuk be egy zenés, prózai esten keresztül. Időrendi sorrendben haladunk, és szerelmein keresztül mutatjuk be a költő életét. Bori megkért, hogy segítsek neki a megvalósításban. Találtam erre pályázatot, amit meg is nyertünk, aztán összeállítottuk a csapatot. A társulatot úgy kellett összeállítani, hogy minden téren megálljuk a helyünket. Praktikus okok mentén, emberileg és zeneileg is megfelelő zenészeket válogattunk össze. Hogy csak egy példát mondjak; olyan basszusgitáros kellett, Takács Szabolcs személyében, aki tud nagybőgőzni is. Babcsán Bencével több formációban is együtt dolgozunk, jó barátok is vagyunk, jól tudunk együttműködni. Őt kértem föl, hogy segítsen ehhez zenét írni, mert úgy éreztem, hogy egyedül kevés vagyok ehhez a feladathoz. Ketten dolgoztunk hat saját vers megzenésítésen. A zeneszerzés mellett zenészként is közreműködünk a produkcióban, és együtt találtuk ki, hogy kik legyenek a többiek. Olyan zenészekkel hívtuk életre ezt a projektet, mint Kuczera Barbara hegedűs, Eredics Dávid fúvós hangszeres, Fekete Márton brácsás, Kertész Ákos ütőhangszeres és  szintetizátoros és Lisztes Jenő cimbalmos. Az ötletgazda, Bori pedig énekel. Levélrészletek is lesznek Kautzky Armand színművész felolvasásában.

Te személyesen hogyan kötődsz a költőhöz?

Ahogy korosodik az ember, úgy rájön, hogy József Attila mekkora zseni volt. Elképesztő, hogyan lehet olyan fiatalon, huszonévesen ilyen tartalmakat leírni. Sajnos elég sok nélkülözés és fájdalom volt az életében, volt miből merítenie.

 Van kedvenc József Attila versed?

Sajnos mostanában nem olvasok kifejezetten verseket. Ha szembejön velem egy, elolvasom és mindig rácsodálkozom, hogyan lehet a szavakkal, gondolatokkal bánni. Most a munkafolyamat alatt többször olvastam is és hallottam is a műsorban szereplő verseket. Nagyon durva. Nem tudok kiemelni egyet.

Mi várható az előadáson?

Lesznek autentikus népi részek: bőgő, brácsa, hegedű, cimbalom, ének. Lesz moldvai, balkáni elem és saját szerzemények. Úgy terveztük ezt a produkciót Bencével, hogy egy kőszínházban is megállja a helyét; nyitány zenét komponáltunk az elejére. Az írott zenék kicsit populárisabbak, talán a világzene kategóriába sorolhatóak.  Próbáltuk lekövetni a zenével az eseményeket, így hát a végén egy progresszívabb, sötétebb zenéhez érkezünk, nem lesz vidám. Nagyon örülünk neki, hogy ezt így össze tudtuk hozni, büszkék vagyunk a végeredményre. Maradandót és értékeset szerettünk volna hátrahagyni, ha már a zseni költő anyagaihoz hozzányúltunk.

Kiknek ajánlod?

Annak, aki a népzenét vagy a világzenét szereti. Aki József Attilát, vagy általában az irodalmat kedveli. De aki mind a hármat szereti, azoknak biztosan izgalmas lesz.


Fotó: Barcsik Géza

Írta: Vörös Eszter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6317787638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása