Fonó Budai Zeneház

A magyar népzene Pink Floydja tért vissza a megújult Fonó színpadára

2020. július 22. 20:00 - Fonó Budai Zeneház

Múlt hét szombaton, 2020. július 18-án a megújult Pajta színpadán egy felejthetetlen koncertélménnyel örvendeztette meg a Muzsikás a Fonó közönségét. A több, mint 45 éve aktívan koncertező zenekarnak hatalmas megpróbáltatás volt ez a 4 hónapig tartó muzsikálás-szünet, így nem csoda hogy katartikus hangulat alakult ki az üvegfallal kibővített nyitott Pajtában!  

fonogang.jpg

A Liszt-, Kossuth-, Prima Primissima- és Womex-díjas Muzsikás együttesnek a járvány miatt nagyszámú hazai koncertjeit, sőt az angliai, amerikai turnéját is le kellett mondania. A több hónapos kényszerszünet után hallhatóan a szokásosnál is nagyobb energiák szabadultak fel a színpadon, a közönség nagy örömére, mely fergeteges koncertet eredményezett!

Hamar Dániel úgy fogalmazott: "Nagyon hálásak vagyunk a Fonónak, hogy a nyári időszakban is megnyitotta most a kapuit a zenészek és a közönség előtt koncertekkel, táncházakkal. Mi nagyon vártuk már ezt a pillanatot! Legutóbb Budapesten december 28-án, a Művészetek Palotájában adtunk koncertet. Nemcsak mi, a közönség is igen vágyott már az élő zenére, a velünk való találkozásra és ezt a színpadon is éreztük! Külön öröm volt, hogy a megújult Fonóban nagyszerű hangosítás fogadott minket (Kopcsik Mártonék), amit külön köszönünk. Minden jó volt nagyon! "

dani.jpg

Kacsó Hanga, az együttes meghívott vendége így jellemezte az estét: Rég’ volt ilyen elementáris élményem, mint a szombati koncert. Biztos közrejátszott a tény, hogy nagyon vártuk a közös élőzenélést, de valami más is történt a Fonóban ezen az estén, amitől úgy érzem, egy meghatározó élménye marad mindig az életemnek ez az együttmuzsikálás. Az volt bennem végig, hogy egy rezgésen volt mindenki, és nemcsak a színpadon működött egy szívveréssel az összes zenész, de a közönségben ülők szíve is velünk dobogott. Hálát érzek, hogy ennek a részese lehettem. Ez egy nagy pillanat, amikor ez megvalósul. Egy olyan közösség alakult ki a másfél órás muzsika alatt, akiknek lehetett ADNI!“

hanga.jpg

 

A Muzsikás együttest augusztusban egyébként többször lehet még látni színpadon többek között a FaTemlom Fesztiválon, Magyarföldön, Ópusztaszeren, Balatonfüreden és Vasváron is.

Barcsik Géza, fotós és újságíró így emlékezett a koncertre: “Nem véletlen a Pink Floyd említése, hiszen a Muzsikás nemzetközi karrierjét elindító menedzser több évig a progresszív zene óriásának szekerét tolta. Joe Boyd Sebestyén Márta hangján keresztül szeretett bele a magyar népzenébe és a Muzsikás együttessel és Sebestyén Mártával is öt-öt albumra kötött szerződést miután Magyarországra utazott.

Az idén 47 éve működő együttes trióként alakult (Ifj. Csoóri Sándor, Hamar Dániel, Sipos Mihály) és már akkor világzenét is játszott, amikor még ez a kifejezés meg sem született. A nyolcvanas években kiadott lemezeik felvételekor nem véletlenül segítették őket a Szörényi testvérek (Szörényi Levente hangmérnökként, zenei rendezőként, Szörényi Szabolcs pedig basszusgitáron is). A friss hangzású, sok fiatalt megtaláló dalok túlmutattak az autentikus népzene egyszerű interpretációján. A véglegessé vált felállás négy tagja nemcsak tökéletes hangszeres tudással, hanem nagyon magas színvonalú elméleti tudással is rendelkezik a magyar népzene élő és mágikus előadásához. Sipos Mihály (hegedű, citera, ének), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének) és Hamar Dániel (nagybőgő, ütőgardon, dob, ének) csak a világsztárokra jellemző egyszerűséggel, előadói alázattal, a népzene pózoktól mentes természetes, de hatalmas energiákat megmozgató előadásával varázsolta és varázsolja el közönségét.

muzsikas.jpg

Ezzel a fantasztikus nagykoncerttel indult újra a Fonó. A zenészek és a közönség hónapokig tartó kényszerszünet után találtak egymásra a megszépült és szabadtéri helyszínnel is gazdagodó koncerthelyszínen, a magyar népzene, világzene és jazz egyik legfontosabb találkozóhelyén.”

A Fonó Terasz nyári sorozata folytatódik a következő eseményekkel, melyekre szintén hasonlóan kirobbanó hangulatot várunk: 

Csík János és a Mezzo július 25-én

Berecz András és Berecz István estje július 30-án

Ferenczi György és az Első Pesti Rackák augusztus 1-én

Cimbaliband augusztus 8-án  

További információ: fono.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7716041372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása