Fonó Budai Zeneház

Pletykázó asszonyok Föld és Ég között

2020. november 25. 09:17 - Fonó Budai Zeneház

Különleges lemezbemutatóra került sor 2020. november 7-én a Fonó Pajtában. A már 10 éve működő BaHorKa Társulat gyönyörű látványt nyújtó első CD-je a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg. Szentimrey Zsófi kedves, ötletes, gyerekeket és felnőtteket is megszólító grafikáival illusztrált borító a zeneanyagon kívül memóriajátékot, mesematricákat, dalos füzetet is tartalmaz.

dsc_8507.jpg

A Társulat Pletykázó asszonyok című lemeze meg is érdemli a különleges „csomagolást”. Egy XXI. századi, a ma gyerekeihez és felnőtteihez szóló, friss, érzelem- és értelemgazdag zenemű született. Balogh Melinda, Horváth Sára Nina és Kaszai Lili énekes-táncosok 10 éve alapították meg együttesüket a neveikből alkotott mozaikszó elnevezéssel. Évtizedes működésük alatt a hozzájuk csatlakozó zenészekből állandó társulat alakult ki. A népzenén alapuló improvizatív, interaktív összművészeti produkció mesék, versek, népszokások saját, sokszínű zenei világukra hangolt feldolgozásaiból alkotja meg műsoraikat.

dsc_8091.jpg

A lemezre a BaHorKa Társulat és a Buda Folk Band közreműködésével 2016-ban megalkotott Pletykázó asszonyok című folkszínházi előadás kiforrott ének, mese és zeneagyaga került. A négy évvel ezelőtti együttműködés Csoóri Sándor 'Sündi' csatlakozását is jelentette, állandó tagként és szerzőtársként. A lemezen a kilenctagú Társulat mellett három vendégzenész is szerepel Zahár Fanni, Szabó Csobán Gergő és Hegedűs Máté személyében.

dsc_8124.jpg

A koncerten Kaszai Lili nem tudott részt venni, de örömteli oka van hiányzásának, mert kisbabát vár. Érdemes felsorolni a fantasztikus előadás résztvevőit, mert egy válogatott csapatot hallhatott, láthatott a közönség. Balogh Melinda és Horváth Sára Nina (ének, mese, tánc), Utasi Péter (mese, tánc), Gárgyán Zoltán (klarinét, furulya), Babcsán Bence (szaxofon, furulya), Ifj. Csoóri Sándor (tambura, brácsa), Réti Benedek (harmonika), Bősze Tamás Jean-Pierre (ütőhangszerek, koboz). Két vendég is erősítette a bemutatót: az Ötödik Évszak zenekarból is jól ismert Hegedűs Máté hegedűn és Szabó Csobán Gergő bőgőn. A lemez zenei rendezője ifjabb Csoóri Sándor volt, ez meghatározza az album különleges hangulatát, a világzenei hatásokat, a felszabadultságot és a költőiséget is.

dsc_8326.jpg

Az előadás improvizatív részeket is tartalmazott és a szereplők állandó mozgása, a zenék érzelmi és dinamikai váltásai folyamatos figyelmet kívántak a nézőktől. A zenei sokszínűség a magyar népzene mellett a jazz,  a cigányzenék, a Kárpát-medence és a Balkán motívumainak sokszor improvizált felbukkanásával mutatkozik meg. Humor, szerelem, lányok és legények különböző, de egymást kiegészítő nézőpontjai, álmok, mesék, vásári szituációk, állatok és emberek, falusi és városi, profán és szent álomszerű keveredése az alkotás, rendkívül magas művészi színvonalon, a zene, az ének, a tánc és a látvány egységében. A népdalok és népmondások között felbukkanó Weöres Sándor versek organikusan épülnek az előadás szövetébe. Az ő mágikus világa tökéletesen illeszkedik a BaHorKa folklórszínházának gyerekeket és felnőtteket elvarázsoló művébe.

dsc_8184.jpg

A BaHorKa Társulat és vendégművészeinek produkciója nagyon összetett, sokrétegű, különleges hangulatú élményt nyújt, amit a lemeznek is sikerült megőriznie a nagyon szépen szóló felvételnek és a rendkívül igényes vizuális megjelenésnek köszönhetően.  

Fotó és szöveg: Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4116267826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása