Fonó Budai Zeneház

A Fonó Tavasz második hete

2021. március 30. 22:12 - Fonó Budai Zeneház

BVF (Babcsán Varga Folk) avagy Bulira Vesszük a Figurát

Babcsán Bence ­– Varga Kornél duó

 

A Fonó Tavasz rendezvénysorozatban két fiatal virtuóz zenész vidám, felszabadult, és rendkívül magas szakmai színvonalú műsora kerül bemutatásra. Babcsán Bence és Varga Kornél is napjaink népzenei, világzenei színterének legaktívabb tagjai között szerepelnek. Mindketten nagyon nyitottak a különböző népzenék irányába, a jazz és kortárs zenék befogadására, beépítve saját zenéikbe. Varga Kornél gitáros többek között a Crossroads, a Fianna, a Fabula Rasa, a Cimbaliband és nem utolsó sorban saját zenekara, a Zűrős Banda tagjaként ismert. Babcsán Bence fúvós hangszereken szerepel rengeteg zenekarban, többek között a Babra, a Poklade, a Fanfara Complexa és a Zűrös Banda állandó tagja. De saját zenekara, a Babcsán Project is aktív (ha a járvány engedi).

dsc_3751.jpg

 A Fonó Tavasz keretében egy alkalmi műsorban mutatták be zenei tudásuk legjavát. A Kárpát-medence és a Balkán népzenéi szólaltak meg a két egyéni hangú, egymást már szemvillantásokból ismerő, a zenéket élő, hihetetlen energiával előadó zenész hangszerein. Fantasztikus improvizációk, a jazz és a népzene szerves fúziója egyaránt gazdagította a blokkot. Varga Kornél az egykori nagy sikereket elért brit-magyar Fianna zenekar tagjaként sajátította el az ír népzenét nagyon magas szinten. Most is hallhattunk erre példát gyönyörű furulya - gitár kettősükben. Kornél gitárjátéka nagyon szép hangzással kísérte a teljesen különböző népzenéket sokszor jazzes, flamencos hangulatokkal. Rengeteg őrületes improvizáció és nagyon különböző tánczenék szólaltak meg a fergeteges hangszeres tudás mellett. Babcsán Bence olyan energiákkal képes muzsikálni, hogy ha egy zenekarban megjelenik biztosan elszabadul a pokol a játéka nyomán. Ezt most is bizonyítja szerb kólóban, balkáni cigányzenében, makedón és ír tánczenében is. A balladisztikus, lírai hangulat csak a román doinában jelenik meg természetesen gyönyörűen.

dsc_3766.jpg

Fantasztikus bulit kap a közönség a két eredeti zenész figurától. Nagyon jó lenne, ha a nyáron is láthatnánk őket rengeteg zenekari formációban, minél nagyobb számú közönség előtt. De a BVF duó egész estés műsora sem lenne érdektelen vállalkozás.

Egyedül szárnyaló, zongorával

Kaltenecker Zsolt szólózongora koncert

 

A Fonó Budai Zeneház pandémia koncertsorozatában egy unikális, ritka szólóprodukció került felvételre. A zseniális billentyűslegenda, Kaltenecker Zsolt zongora koncertje kápráztatta el a helyszínen a felvételt készítőket és remélhetőleg a monitorokon keresztül is rendkívüli élményt nyújtott a nézőknek.

Kaltenecker Zsolt első lemeze 1997 jelent meg, 2000 óta lemezeit Japánban is terjesztik nagy sikerrel. Legendás trióiban hozzá hasonló hatalmas tehetségekkel robbantak be a magyar és nemzetközi jazzéletbe. Borlai Gergely, Lukács Peta, Papesch Péter, Lantos Zoltán, Harcsa Veronika, Mandel Róbert, Markó Ádám többek között az egykori és jelenlegi partnerei. A progresszív zenén és a jazzen át elektronikus kísérleti zenéit is beépíti varázslatos és nagyon virtuóz zenei világába. Jelenleg is tagja a rendkívüli nemzetközi sikereket elkönyvelő Speciel Providence zenekarnak is amelyben progresszív zenei világa teljesedik ki.

dsc_3075.jpg

Lenyűgözően sokszínű munkásságát nagyon sokan szeretik, mindenki megtalálhatja kedvenc kompozícióit a lírai balladák világától a metálos, elképesztő tört ritmusképletekben zakatoló zúzásokig. A Fonó koncertjén egyedül villantotta meg  zenei egyéniségének akusztikus oldalát elképesztő virtuozitással és érzékenységgel.

A Fonó Budai Zeneház remek Essex zongorája (designed by Steinway and Sons) szinte szárnyakat növesztve emelkedett meg Kaltenecker játékától. Gyönyörű lírai dallamok és fantasztikus improvizációk szólaltak meg. A saját szerzemények és a Depeche Mode együttes Personal Jesus című opuszának feldolgozása egy zenekar hangzásának gazdagságával varázsoltak. A koncert zenei csúcspontja a monumentális, képfestő, világhírű filmzenék legjobbjait megidéző Jean-Paul Belmondo című Kaltenecker örökzöld volt. Kaltenecker Zsolt régen látott vendégként tért vissza a Fonó színpadára és virtuális terébe, reméljük belátható időn belül élő, együtt lélegző közönség is részese lehet ennek az egyedülálló varázslatnak.

 Fotó és szöveg: Barcsik Géza

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9816485764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása