Fonó Budai Zeneház

Egetverő bandázás őrkői tündérrel

2021. május 31. 22:41 - Fonó Budai Zeneház

Cimbaliband Gipsy Fushion lemezbemutató koncertje

Végre hús-vér közönség előtt mutathatta be tavaly megjelent lemezét a Fonó Budai Zeneházban a Cimbaliband.  A nagymúltú zenekart Unger Balázs cimbalomművész alapította 2006-ban miután saját pályájára fókuszálva elbúcsúzott az Magyar Állami Népi Együttestől. Az ország egyik legsikeresebb és nemzetközileg is jegyzett világzenei együttesévé váló csapata számtalan tagcsere után 2019-re állt fel a jelenlegi formájában. A zenekarvezető cimbalomvirtuóz Unger Balázs mellett Varga Kornél gitáron, Solymosi Máté hegedűn, Tóth Gergely bőgőn és brácsán, Babos Lőrinc dobokon, derbukán, cajonon és kannán muzsikálva alkotják az ötösfogatot. Most bemutatott lemezük immár a 12. a sorban. Számos elismerést kapott a zenekar fennállása során. A Danics Dóra, Bede Péter, Kovács Ferenc, Barity Zorán vendégszereplésével készült Balkán Projekt című nagyon sikeres lemezük után a 2019-ben elkészült Iram című. A Danics Dórával készült album 2020-ban Fonogram-díjban részesült. A most bemutatott, a Fonó gondozásában tavaly megjelent Gipsy Fushion is Fonogram jelölést érdemelt ki.

Az új album különlegessége a rendkívül tehetséges, nagyon fiatal, erdélyi gyökerekkel rendelkező Horváth Alexandra meghatározó jelenléte. A nagybőgős Tóth Gergely élete párjaként, már egy kislány boldog édesanyjaként is erősíti a Cimbaliband családias közösségét. A rendkívül színes, az autentikus gyökereket friss, fiatalos zenei hatásokkal fűszerező lemez másik meghatározó eleme Solymosi Máté virtuóz hegedűjátéka. Az autentikus prímástradíciók mellett a klasszikus zenében és a jazzben is otthonosan mozgó fiatal művész, Unger Balázs tanítványaként kapott szerepet a zenekarban, ma már a Liszt Ferencz Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Az Unger Balázs által diktált határtalan iram meg is kívánja a zenekar minden tagjától a virtuóz szakmai tudást. És ezt teljesítik is lefegyverző könnyedséggel és életigenléssel, humorral.

A Gipsy Fushion a Kárpát-medence és a Balkán cigányzenei hagyományai mellett egy dal erejéig adózik Django Reinhard szinticigány gitáros korszakalkotó művészete előtt is a Manouche Swing című szerzeménnyel. A Felvidéktől a székelyföldi Őrkőig és Morvaországtól Macedóniáig tartó zenei utazás tele van érzelemmel, gyors hangulat- és ritmusváltásokkal. Egy pillanatra sem engedi lankadni a hallgató figyelmét a fantasztikus feszültség, ami végig jellemzi a fájdalmat közvetítő balladákat és a határtalan, kirobbanó örömzenét is. A lemez címében szereplő „fushion” kifejezés egy fokozottan felvillanyzó dolgot, valami nagyon jót, kiemelkedőt jelent az angol szlengben. Ez a szójáték fejezi ki a magyar-cigány művészi együttműködés, eggyéválás színvonalát, érzelmi hőfokát. A lemez felszabadult hangulatát és zenei színeit Unger Balázs rendkívül közvetlen, barátságos, nyílt személyisége, tökéletes hangszeres és énektudása foglalja keretbe. Hangja is erősíti őserőjű muzikalitását, ami remek harmóniában egészül ki Horváth Alexandra életszeretettől kivirágzó, kristálytiszta vokáljával.

A közönség tomboló tapssal jutalmazta a zenészeket, akik őszintén megrendültek a hónapok óta nem hallott élő tetszésnyilvánítástól. Ez a muzsika szöges ellentétje a „lockdown” életérzésnek, ezért is robbant fel a Fonó Budai Zeneház Nagyszínpada. Katartikus koncerttel tért vissza az élőzene a házba egy világszínvonalú csapat jóvoltából a közönség nagy örömére. Bár táncolni még nem lehet, azért mulatni már sikerült a Fonó Teraszon is, a hangulat a szabadban sem szállt el. Sokak fülében csengett a zenekar himnikus slágerének vidám refrénje: „Vár ránk a világ…” A Cimbaliband szombat esti emlékezetes, érzelemgazdag, kis csodákkal teli koncertje igazi közösségi élményt nyújtott, a pünkösdi hétvége méltó eseménye lett.


                                                                                                                                                Barcsik Géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8616578494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása