Fonó Budai Zeneház

“Arra törekszünk, hogy belefeledkezzünk egymásba és a zenébe”

2022. február 02. 14:56 - Fonó Budai Zeneház

Február 4-én többek között a Babcsán Projekt is ott lesz a Fonó színpadán. Erről kérdeztük Babcsán Bencét.

bbp.jpg

Vörös Eszter / Fonó: Hatással van a zenétekre a jazz, a délszláv és a magyar népzene. Mondhatjuk, hogy a Babcsán Projekt egy világzenei formáció?

Babcsán Bence: Sokan nem szeretik használni a világzene kifejezést, én például szoktam. Szerintem ezzel nincs baj. Az én olvasatomban világzene az, amiben valamilyen népzenei hatás jelen van, és azt – akár improvizatív módon – saját utakon az ember felhasználja. Ilyen szempontból a mi zenénket a világzene kategóriába jó szívvel besorolom. Az a fontos, hogy olyan zenészek alkotják ezt a bandát, akik nemcsak érintőlegesen, hanem az említett egyéb műfajokat elmélyülve is művelik. Sára komolyan foglalkozik jazz zenével, a Jazzation acappella együttessel járják a világot, de Ábel például jazz tanszakra járt és a Nagy Emma Quintett aktív tagja. Mindenki ugyanolyan intenzitással foglalkozik népzenével is, mint egyéb műfajokkal, így magától jönnek, alakulnak a dolgok. Arra törekszünk, hogy belefeledkezzünk egymásba és a zenébe, amit játszunk a színpadon. Önazonosan helyezkedünk bele egy szervesen épülő zenei folyamatba. Ezeket próbáljuk megélni, létrehozni, és erre a közönség is rá tud csatlakozni érzelmileg.

Vörös Eszter / Fonó: Mennyire lesznek jelen a versek?

Babcsán Bence: A repertoárunknak a 70%-át versek adják. Ezen belül a 80% József Attila, őt nagyon szeretjük, de Szabó Lőrinc, Juhász Gyula, Weöres Sándor is ott van. Most Nemes Nagy Ágnes emlékév van, készülünk Nemes Nagy Ágnes versekkel is. A versek mondanivalóját és értelmét a zenével próbáljuk erősíteni: Az a hangulat, ami a versben érezhető, azt a zene erősítse. Fontos a szövegekben, a prozódiának a minél természetesebb megjelenése, érvényesülése. Én nagyon szeretek ezzel játszani, és egy ilyen szám is lesz a mostani koncerten. Nemes Nagy Ágnes Tanulni kell című versét zenésítettük meg, a vers szövege határozza meg az ütemszámokat.

Vörös Eszter / Fonó: Mi a Babcsán Projekt védjegye? Mi különböztet meg másoktól?

Babcsán Bence: Nekem mindennél fontosabb, hogy csakis olyan emberek legyenek ebben a zenekarban, akik nagyon erősen egymásra tudnak hangolódni érzelmileg. Egy zene úgy tud jól létrejönni a színpadon, hogyha a szakmai tudás mellett egy nagyon erős empatikus összekapcsolódás tud megvalósulni. Én törekszem rá, hogy legyen egy többlet érzelmi faktor a zenekarban.

Vörös Eszter / Fonó: Mire számítson a Fonó közönsége pénteken?

Babcsán Bence: A Taraf de Akácfa kezd, körülbelül egy órát fognak játszani. Ők román népzenével foglalkoznak. A Babcsán Projektben mi is nagyon szeretjük a román népzenét, ebből adódóan lesz közös számunk. Lesz olyan, hogy én állok be hozzájuk klarinéttal, és egy instrumentális hóra dallamot fogunk eljátszani. De összeraktunk egy teljesen új számot is, ami tematikáját tekintve az édesanyáinkhoz szól, Weöres Sándor Ó ha cinke volnék... című verse volt a kiindulópont. Ez egy balkáni hangulatú szám lesz, amiben az összes zenész egyszerre fog a színpadon állni.  Egyébként több ilyen nóta is lesz, amiben egyszerre fog mindenki zenélni.

Fotó: Bolyki Marci

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fonoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5117088006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása